Visoki predstavnik sa krnjim sastavom Predsjedništva BiH

Dodik izbjegao susret sa Schmidtom: 'Bit će prilike da zajedno radimo'

Front03.08.21, 19:49h

Dodik izbjegao susret sa Schmidtom: 'Bit će prilike da zajedno radimo'
Christian Schmidt za Milorada Dodika je nelegalan, nelegitiman, i sa njim ne može surađivati, Vijeće za provedbu mira nazvao je okupacijskom silom koja ima za cilj podrivanje entiteta RS.

 

Novi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, danas sa krnjim sastavom Predsjedništva BiH. Iako je ranije govorio da će biti na ovom sastanku, Milorad Dodik je danas izbjegao susret sa Schmidtom. Ipak, Schmid nakon sastanka poručuje da vjeruje kako će biti prilike da se zajedno radi.

 

Christian Schmidt ponovio je i danas nakon prvog službenog sastanaka u Predsjedništvu BIH, da iza njega stoji međunarodna zajednica, da će njenu snagu iskoristiti ukoliko bude potrebno, da u BiH nije došao da posmatara već da aktivno djeluje.

 

Politička podrška

 

“Mogu računati na političku podršku Vijeća za provedbu mira koje me je imenovalo u skladu sa odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma i na tijesnu saradnju sa EU i posebno sa SAD”, kazao je Christian Schmidt.

 

Predsjedništvo BiH Schmidta vidi kao prvog partnera u svom radu zajedno sa institucijama BiH. Dodao je i kako integritet BiH kao suverene države sa dva entiteta mora biti zaštićen, da će njegov rad biti fokusiran na evropskom i reformskom putu BiH, zbog toga žali, kako je kazao zašto Milorad Dodik nije danas bio prisutan na sastanku.

 

“BiH mora nastaviti svoj reformski put. Zato institucije moraju funkcionirati”, poručio je i Šefik Džaferović i pozvao Milorada Dodika da počne raditi svoj posao.

 

Christian Schmidt za Milorada Dodika je nelegalan, nelegitiman, i sa njim ne može surađivati, Vijeće za provedbu mira nazvao je okupacijskom silom koja ima za cilj podrivanje entiteta RS.

 

Susret s Vučićem

 

Da li će se nešto promjeniti nakon sastanaka koji je za sutra najavljen u Beogradu sa predsjednikom Srbije, teško je reći, no ranije je potvrđeno da se prije dolaska u BiH, novi Visoki predstavnik sastao i sa Aleksandrom Vučićem.

 

Novinarska pitanja nisu biia dopuštena, zbog čega je izosatao komentar na saradnju OHR-a sa predstavnicima Ruske Federacije u BiH. Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini saopštila je da se ne slaže sa izborom Christiana Schmidta na funkciju visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu i da odluku o tome mora i može da donese samo Vijeće sigurnost Ujedinjenih nacija.

 

(N1, DEPO PORTAL/MD)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 78

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još