Kuća, stan, vikendica...

Policija pretresa imovinu Osmana Mehmedagića Osmice

Front03.08.21, 09:21h

Policija pretresa imovinu Osmana Mehmedagića Osmice
Mehmedagić je pod istragom Tužilaštva u aferi Diploma. Sumnjiči se za zloupotrebu položaja i pranje novca. Prije mjesec je bio hapšen ali je Sud odbio prijedlog Tužilaštva da mu se odredi pritvor

 

Pripadnici MUP KS započeli su jutros po naredbi Tužilaštva BiH pretres imovine Osmana Mehmedagića Osmice, direktora OSA-e, saznaje Avaz.

 

U toku je pretres Mehmedagićeve kuće, zatim stana i vikendice.

 

Saznaje se da su pretresi u Hrasnom, na Dobrinji i Trnovu. Traži se dokumentacija o školovanju na Američkom univerzitetu u BiH čiji je vlasnik Denis Prcić.

 

Mehmedagić je pod istragom Tužilaštva u aferi Diploma. Sumnjiči se za zloupotrebu položaja i pranje novca. Prije mjesec je bio hapšen ali je Sud odbio prijedlog Tužilaštva da mu se odredi pritvor.

 

Podsjećamo, sumnja se da je na osnovu lažne diplome Mehmedagić primao platu u OSA-i i stekao nezakonitu korist veću od 100.000 KM. Osim toga sumnjiči se da je počinio krivično djelo “pranje novca”.

 

Prema informacijama  "Avaza", provjerava se kojim parama je Mehmedagić kupio i renovirao dvije kuće u sarajevskom naselju Aneks, u čiju obnovu je navodno uloženo blizu milion maraka.

 

Naime, istragom je utvrđeno da Mehmedagić za kupovinu ove nekretnine nije dizao novac s računa zbog čega se opravdano sumnja na pranje novca.

 

Osmica je ovu kuću kupio od Šaćira Čedića, vlasnika lanaca kafića "Vatra" u Sarajevu, koji je u januaru saslušan u Tužilaštvu BiH. On je iskaz dao u ovoj pravosudnoj instituciji na okolnosti prodaje kuće 2017. Osmanu Mehmedagiću.

 

Tužioci su na osnovu finansijske istrage, koju je po naredbi ove institucije radila Državna agencije za istrage i zaštitu (SIPA), došli do podataka da je Čedić kuću od 94,40 kvadrata Mehmedagiću prodao za 116.000 KM.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 191

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još