Na incijativu udruženja 'Kali Sara'

U BiH se obilježava dan sjećanja na žrtve genocida nad Romima: Po dolasku u logor nisu bili identificirani po imenu, nego po broju vagona...

Hronika02.08.21, 13:10h

U BiH se obilježava dan sjećanja na žrtve genocida nad Romima: Po dolasku u logor nisu bili identificirani po imenu, nego po broju vagona...
Tokom jula 1942. godine, svi Romi s područja tadašnje NDH deportovani su u Jasenovac. Za razliku od većine drugih zatočenika ovog koncentracionog logora, oni po dolasku u logor nisu bili identificirani po imenu, nego po broju vagona kojim su dovezeni u logor. Osim u Jasenovcu, Romi su ubijani i u drugim ustaškim logorima i na stotinama drugih lokacijama na području današnje Hrvatske, BiH i dijelovima Srbije

 

 

Na incijativu udruženja „Kali Sara - Romski informativni centar“ u BiH se 2. august obilježava kao dan sjećanja na žrtve genocida nad Romima u Drugom svjetskom ratu.

 

Procjene su da je u Drugom svjetskom ratu ubijeno više od 500.000 Roma, ali konačni broj nikada nije utvrđen.

 

Tokom jula 1942. godine, svi Romi s područja tadašnje NDH deportovani su u Jasenovac. Za razliku od većine drugih zatočenika ovog koncentracionog logora, oni po dolasku u logor nisu bili identificirani po imenu, nego po broju vagona kojim su dovezeni u logor. Osim u Jasenovcu, Romi su ubijani i u drugim ustaškim logorima i na stotinama drugih lokacijama na području današnje Hrvatske, BiH i dijelovima Srbije.

 

Jasenovački logor u kojm je bio posebno ograđen bodljikavom žicom logor C III, zapravo je bio logor u logoru pod nazivom Ciganski logor. Pogubljeni Romi njih više od 60.000 zatrpavani su u selu Uštica u blizini Jasenovačkog logora i u Donjoj Gradini na drugoj obali Save gdje se nalazi stratište više od milion antifašista i žrtava ustaškog terora.

 

U noći između 2. i 3. augusta 1944. u gasnim komorama Aušvica pogubljeno je 2.897 Roma u tzv. Porodičnom kampu za Cigane, navodi u saopćenju Kali Sara – Romski informativni centar.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!