ne prihvaćaju odluke visokog predstavnika

Lideri stranaka iz RS-a potpisali usuglašene zaključke: Evo ko je sve stavio svoj potpis na dokument

Front30.07.21, 15:38h

Lideri stranaka iz RS-a potpisali usuglašene zaključke: Evo ko je sve stavio svoj potpis na dokument
- Smatramo da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama, osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima RS sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona

 

Lideri stranaka iz Republike Srpske potpisali su zaključke koje su prije nekoliko dana usuglasili na sastanku kojeg je nakon OHR-ovog nametanja izmjena Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine sazvao predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

 

U zaključcima se navodi da predstavnici stranaka iz RS odbacuju nametnute odluke visokog predstavnika, te da ih smatraju neprihvatljivim i ništavnim.

 

- Smatramo da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama, osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima RS sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona. Odbacujemo svako nametanje odluka u BiH, te konstatujemo da visoki predstavnik nije legalno izabran u skladu sa predviđenom procedurom. U parlamentarnu procedure će preko poslaničkih klubova biti upućena dva zakona vezana za ovu tematiku.Druge zajedničke aktivnosti će biti razmatrane i usaglašavane u narednom periodu, navodi se u potpisanim zaključcima.

 

Svoj potpis na zaključke su stavili Milorad Dodik, lider SNSD-a, Mirko Šarović, lider SDS-a, Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, Nebojša Čubrilović, predsjednik DEMOS-a, Dragan Čavić, predsjednik NDP-a, Nenad Stevandić, lider US, Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, Petar Đokić, lider SP-a, Goran Selak, predsjednik SPS-a i Darko Banjac, lider NPS-a.

 

U Banja Luci je u toku posebna sjednica Narodne skupštine RS na kojoj poslanici razmatraju izmjene entitetskog krivičnog zakona i Prijedloga zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 101

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još