Slučaj 'Dženan Memić'

Sud BiH odbio žalbu Tužilaštva - Alisa Mutap, njen otac Zijad i ostali branit će se sa slobode

Hronika29.07.21, 13:08h

Sud BiH odbio žalbu Tužilaštva - Alisa Mutap, njen otac Zijad i ostali branit će se sa slobode
Zijadu Mutapu i Hasanu Dupovcu ostaje na snazi kućni pritvor, dok su ostali obavezni da se javljaju policiji. Odlukom Suda, zabranjeno im je sastajanje s određenim osoba i svjedocima, kao i međusobna komunikacija

 

 

Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo je žalbu Tužilaštva BiH da se optuženima u predmetu "Zijad Mutap" produži pritvor, saznaje portal Avaza.

 

Sud BiH je, podsjećamo, prije dvije sedmice optužene pustio da se brane sa slobode, ali se Tužilaštvo BiH žalilo na ovu odluku.

 

Odbijena i žalba advokata

 

Saznajemo da je odbijena i žalba advokata, koji su tražili da se Alisi Mutap, njenom ocu Zijadu, policajcima Hasanu Dupovcu i Josipu Bariću, te Muameru Ožegoviću, uposleniku hotela "Crystal" ukinu i mjere zabrane.

 

Zijadu Mutapu i Hasanu Dupovcu tako ostaje na snazi kućni pritvor, dok su ostali obavezni da se javljaju policiji. Odlukom Suda, zabranjeno im je sastajanje s određenim osoba i svjedocima, kao i međusobna komunikacija.

 

Optuženi se terete da su u periodu od 8. februara 2016. godine pa nadalje pristupili grupi za organizirani kriminal, formiranoj od Zijada Mutapa i drugih, a koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je mladić Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine u ilidžanskoj Velikoj Aleji, uslijed kojih je 15. februara preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu

 

Dostavljali fingirane dokaze

 

Ova petorka predvođena Zijadom Mutapom optužena je da je neovlašteno i bez naredbe nadležnog suda izuzimala dokaze u vidu snimaka videonadzora, fingirala i podmetala dokaze koji to stvarno nisu.

 

- Navodili su službene djelatnike MUP-a KS na donošenje i potpisivanje akata koji ne odgovaraju utvrđenom činjeničnom stanju, dostavljali fingirane dokaze na vještačenja prikazujući ih kao stvarne te na taj način ometali i usmjeravali istragu u pogrešnom smjeru - navodi se.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!