VIDEO/ Širom FBiH konačno počinje masovna imunizacija

Evo gdje se ovoga vikenda u BiH možete vakcinisati bez najave

Hronika29.07.21, 11:02h

Evo gdje se ovoga vikenda u BiH možete vakcinisati bez najave
U Federaciju Bosne i Hercegovine do sada je stiglo nešto više od 600 hiljada doza vakcina, a najviše vakcina stiglo je u Kanton Sarajevo. Sarajevo bilježi i najviše vakcinisanih, oko 95 hiljada građana, a najmanje vakcinisanih je u Bosansko-podrinjskom kantonu

S dolaskom sve više doza vakcina protiv koronavirusa, u većini kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine počinje masovna imunizacija stanovništva a po preporukama Federalne vlade i prioritetnih zanimanja.

 

Kako to izgleda u praksi?

 

U sarajevskoj Zetri bez većih gužvi za vakcinaciju. Na red za vakcinaciju, pored starijih od 60 godina i hroničnih bolesnika, stigli su i zaposleni u javnim institucijama.

 

Građani za BHRT kažu da su zadovoljni organizacijom.

 

“Astrazeneka, prva doza, zadovoljna, nisam puno čekala…”;
 

“Zadovoljna stvarno. Sve je u redu, sve teče svojim tokom, nema nikakvih problema, ide brzo…”;
 

“Nadam se da će biti okej, nadam se da neće biti nekih nuspojava, samo me je toga strah…”, kažu neki od građana koji su se odlučili vakcinisati.

 

Građani Kantona Sarajevo, nakon skoro godinu i po od početka pandemije, dobili su mogućnost da da se vakcinišu bez ikakvih uslova.

 

Od subote, 31. jula, počinju Dani otvorenih vrata u Zetri, što znači mogućnost vakcinisanja za sve. Iz Tima za koordinaciju vakcinacije poručili su da je sve spremno za prijem i vakcinisanje i uputili su molbu građanima da prilikom dolaska u Zetru poštuju sve epidemiološke mjere.
 

Plan je da svaki dan bude vakcinisano po četiri hiljade građana. Predviđena su tri dana vakcinacije bez naručivanja. Nakon toga, cilj je da se okonča imunizacija prioritetnih grupa.

 

“Sve te prioritetne skupine kad završe, mi ćemo konstantno ići u smjeru otvorenih vrata, da svi mogu da dolaze. Evo imamo najave da će vakcine dolaziti, i te kupljene konačno od strane Federacije, putem donacija iz Poljske i tako dalje”, kaže Ademir Spahić, koordinator za vakcinaciju u Kantonu Sarajevo.

 

 

U Tuzlanskom kantonu je počeo proces masovne imunizacije. Međutim, problem predstavlja odustajanje građana od vakcinacije.

 

“Kao jedan od razloga navodi se da se dominantno radi o cjepivu proizvođača Astrazeneka. Pojedini odbijaju ovo cjepivo. Stava su da bi željeli da prime neko drugo”, ističe Božo Jurić, ministar zdravstva Tuzlanskog kantona.
 

U drugim kantonima sve je spremno za masovnu vakcinaciju, bar tako tvrde nadležni.

 

“Na Kriznom štabu smo usvojili izmjene plana imunizacije, koje prije svega omogućavaju da se mogu vakcinisati sve dobne grupe. I dalje stoje prioritetne grupe, daćemo prednost onima koji su najugroženiji”, kaže Senad Huseinagić iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

 

“U subotu i nedjelju će se od 8 ujutru do 6 naveče vršiti vakcinacija svih građana koji dođu na vakcinaciju iz područja BiH. Ko ima prebivalište u BiH, može da dođe da se vakciniše u Kulturnom centru”, ističe Ademir Jusufagić, direktor Doma zdravlja Bihać.

 

U Federaciju Bosne i Hercegovine do sada je stiglo nešto više od 600 hiljada doza vakcina, a najviše vakcina stiglo je u Kanton Sarajevo. Sarajevo bilježi i najviše vakcinisanih, oko 95 hiljada građana, a najmanje vakcinisanih je u Bosansko-podrinjskom kantonu.

 

(BHRT, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!