Mjesecima čekaju na potpisivanje kolektivnog ugovora

Zdravstveni radnici u Tuzlanskom kantonu stupaju u generalni štrajk

Hronika28.07.21, 16:11h

Zdravstveni radnici u Tuzlanskom kantonu stupaju u generalni štrajk
Iz sindikata nisu mogli potvrditi tačan datum stupanja u štrajk zbog procedura po Zakonu o radu i Zakonu o štrajku koje ih očekuju u narednim danima

 

Zaposleni u zdravstvu u Tuzlanskom kantonu donijeli su odluku o stupanju u štrajk jer mjesecima čekaju na potpisivanje kolektivnog ugovora koji bi regulisao njihov radno-pravni status, ali i donio povećanje plata.

 

Više od pet hiljada zdravstvenih radnika u Tuzlanskom kantonu u ovom trenutku nema potpisan kolektivni ugovor, a prethodni dokument istekao je 1. maja ove godine.

 

- Danas je održana Skupština sindikata zdravstva TK i donesena je odluka da se ide u generalni štrajk i da se počne sa svim zakonitim procedurama za pripremu generalnog štrajka zbog nepotpisivanja usaglašenog Kolektivnog ugovora za oblast zdravstva na području TK - izjavio je Feni Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Tuzlanskog kantona.

 

Iz Ministarstva zdravstva TK kažu da su u pregovorima koji nisu okončani.

 

- Vlada Tuzlanskog kantona je u skladu sa svojim mogućnostima i finansijskim karakteristikama ponudila sindikatu takav Kolektivni ugovor koji bi, između ostalog, omogućio povećanje primanja za nekih osam posto, kroz povećanje koificijenata svim strukturama uposlenih - izjavio je resorni ministar Božo Jurić.

 

Prema izračunu Vlade TK, za takvo povećanje je potrebno do kraja godine oko pet miliona KM od Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, takav Kolektivni ugovor bio bi potpisan do kraja 2022. godine, što Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu TK nije prihvatio.

 

Iz sindikata nisu mogli potvrditi tačan datum stupanja u štrajk zbog procedura po Zakonu o radu i Zakonu o štrajku koje ih očekuju u narednim danima.

 

Resorno ministarstvo smatra da je radnicima u zdravstvenom sektoru ponuđen maksimum i da oni ne mogu ići preko svojih mogućnosti kako ne bi došlo do urušavanja zdravstvenog sistema.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!