Iako ih Izborni zakon BiH obavezuje da prijave imovinsko stanje

Objavljena imena funkcionera koji nisu dostavili imovinske kartone: Pogledajte spisak - nema mu kraja!

Front28.07.21, 15:42h

Objavljena imena funkcionera koji nisu dostavili imovinske kartone: Pogledajte spisak - nema mu kraja!
Na sjednici Centralne izborne komisije BiH odlučeno je da se tim funkcionerima prije izricanja novčane kazne, putem opštinskih i gradskih izbornih komisija uputi obavještenje da izvrše zakonsku obavezu

 

Iako ih Izborni zakon BiH obavezuje, 2.100 lokalnih funkcionera kojima je mandat istekao 2020. godine, u predviđenom roku od 30 dana od dana prestanka mandata, nije dostavilo imovinski karton Centralnoj izbornoj komisiji, zbog čega im prijeti kazna od 300 do 3.000 KM.

 

Ipak, na sjednici Centralne izborne komisije BiH odlučeno je da se tim funkcionerima prije izricanja novčane kazne, putem opštinskih i gradskih izbornih komisija uputi obavještenje da izvrše zakonsku obavezu i istovremeno na stranici Centralne izborne komisije BiH je objavljen spisak svih tih funkcionera sa osnovnim podacima.

 

"Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je, nakon okončanog postupka provjere dostavljenih obrazaca izjave o imovinskom stanju izabranih zvaničnika nakon isteka mandata u mandatnom sazivu 2016-2020. godina, odnosno na početku mandata zvaničnika izabranih na lokalnim izborima 2020. godine, ustanovila da značajan broj zvaničnika nije dostavio potpisanu izjavu o svom ukupnom imovinskom stanju propisanu članom 15.8 stav (1) i stav (2)  Izbornog zakona Bosne i Hercegovine", saopšteno je danas iz CIK-a.

 

Kako su dodali, Centralna izborna komisija će posredstvom gradskih organa vlasti obavijestiti zvaničnike koji još nisu dostavili izjave o imovinskom stanju da su to dužni uraditi u roku od sedam dana od dana prijema obavještenja kako CIK ne bi primijenila kazne za nedostavljanje izjave o imovinskom stanju.

 

Spiskove možete pogledati na OVOM i OVOM linku.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još