Slučaj 'Dženan Memić'

'Definitivno nije bilo saobraćajne nesreće, ovo je novi početak': Feraget o oslobađajućoj presudi Seferovićima

Hronika27.07.21, 15:33h

'Definitivno nije bilo saobraćajne nesreće, ovo je novi početak': Feraget o oslobađajućoj presudi Seferovićima
Ova priča se na taj način okončala. Definitivno, nije bilo saobraćajne nesreće i ovo je novi početak… U međuvremenu već imamo potvrđenu optužnicu od Suda BiH u odnosu na pet osoba - precizirao je Feraget, navodeći kako je to 'prvi put u 140 godina postojanja Vrhovnog suda da, dok traje jedan postupak, koji nije trebao trajati toliko dugo, već imamo potvrđenu optužnicu pred drugim sudom'

 

Vrhovni sud FBiH je izrekao oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću, kojom su oslobođeni optužbi za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo - neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u prometnoj nesreći, a u vezi sa stradanjem Dženana Memića u februaru 2016. godine.

 

Informaciju o oslobađajućoj presudi Feni je potvrdio advokat porodice Memić Ifet Feraget, navodeći kako je u ovom predmetu ponovno donijeta oslobađajuća presuda, te podsjećajući kako je on takav epilog najavio prije pet i po godina.

 

- Bez dokaza se ne može suditi, a ovdje su svi tragovi i dokazi fingirani i podmetnuti. Ne postoji niti jedan nalaz vještaka koji bi van razumne sumnje potvrdio da se desila saobraćajna nesreća - naveo je Feraget, uz opasku da nije smijelo doći do ukidanja ranije oslobađajuće presude Kantonalnog suda Sarajevo.

 

Dodao je kako se u takvoj situaciji nikada ne ukida presuda da bi se donijela ponovno oslobađajuća presuda, ocijenivši kako je to bila samo „kupovina vremena“.

 

- Ova priča se na taj način okončala. Definitivno, nije bilo saobraćajne nesreće i ovo je novi početak… U međuvremenu već imamo potvrđenu optužnicu od Suda BiH u odnosu na pet osoba - precizirao je Feraget, navodeći kako je to „prvi put u 140 godina postojanja Vrhovnog suda da, dok traje jedan postupak, koji nije trebao trajati toliko dugo, već imamo potvrđenu optužnicu pred drugim sudom“.

 

Nadalje je naveo, kako je sasavim sigurno da će istraga Tužilaštva BiH biti nastavljena i to prema onima „koji su najviše odgovorni za ovo što se dešavalo, a to su tužioci Kantonalnog tužilaštva na čijem čelu je tada bila Dalida Burzić, zatim tužioci Federalnog tužilaštva - Vlado Mišković, Zdravko Knežević, Tihomir Jurko i ostali“.

 

- Tužioci su ti koji rukovode istragom i vrše nadzor. Prema tome na osnovu fingiranih/podmetnutih dokaza, podignuta je lažna optužnica i na kraju je sve skupa doživjelo svoj epilog na način da je i Vrhovni sud po treći put oslobodio optužene, s obzirom na to da nije bilo dokaza da se desila spomenuta saobraćajna nesreća - pojasnio je advokat Feraget.

 

Inače, pred Apelacionim vijećem Vrhovnog suda FBiH je 6. jula počeo pretres u krivičnom predmetu protiv optuženih Ljube Seferovića i Bekrije Seferovića zbog spomenutih krivičnih djela.

 

Ranije je entitetski Vrhovni sud ukinuo dvije oslobađajuće presude Kantonalnog suda Seferovićima.

 

U međuvremenu, Tužilaštvo BiH je podiglo, a Sud BiH potvrdio optužnicu zbog navodnih nezakonitosti u istrazi radi prikrivanja počinitelja i načina stradanja Dženana Memića.  

 

Optužnica je potvrđena protiv Alise Ramić, djevojački Mutap, koja je bila s Dženanom u noći kada je stradao, njenog oca Zijada Mutapa, pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo - Hasana Dupovca i Josipa Barića, te recepcionera ilidžanskog hotela Crystal Muamera Ožegovića.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!