U KULTNIM ISTARSKIM "KAMENITIM PRIČAMA"

U Istri otvorena izložba Zoran Kanlića, umjetnika koji je fotoaparatom obilježio život predratnog i ratnog Sarajeva

Kultura25.07.21, 21:06h

U Istri otvorena izložba Zoran Kanlića, umjetnika koji je fotoaparatom obilježio život predratnog i ratnog Sarajeva
Večaras je čuvenoj konobi "Kamenite priče" u Balama otvorena izložba fotografija nedavno preminulog sarajevskog fotografa Zoran Kanlića. Pripada sjajnoj generaciji predratnih sarajevskih fotografa, a bilježio je svojim foto apraratom i godine rata i opsade Sarajeva

Izložbu fotografija organizirao je njegog kolega Zoran Lešić, zajedno sa vlasnikom kultne konobe "Kamenite priče" Tomislavom Lovrom Pavlekom. 

 

Taj neobična konoba već je godinama tokom ljeta centar umjetnosti u Istri.  U tome prostorusvake godine početkom augusta dešava se  "Last minute Jazz festival", ali i brojni drugi umetnički programi.

 

zoran-kanlic

 

Zoran Kanlić pripada sjajnoj generaciji predratnih sarajevskih fotografa, a bilježio je svojim foto aparatom i godine rata i opsade Sarajeva. Radio je za omladinsku štampu "Naši dani" i "Valter", te za "Bosanske poglede", "Slobodnu Bosnu" i "Dane. 


Izložbu fotografija ratnih portreta Sarajeva imati ćemo priliku posjetiti od večeras do početak augusta.

 

Organizatori izložbe o projektu u najavi pišu pišu:

 

"Ideja o odlasku na izložbu fotografija snimljenih za vrijeme rata u Sarajevu definitivno stvara određene predrasude o radovima koji će biti predstavljeni. Zoran Kanlić, svjestan te činjenice. a i petpostavke da će većina fotografija koje će nastati u Sarajevu za vrijeme rata prikazivati razaranja, krv i stradanja, odlučio se drugačiji pristup. Obilazio je kafiće i klubove koji su radili za vrijeme rata i fotografirao ljude koje je poznavao iz, kako on kaže, "normalnog života". Na fotografijama su parovi koji plešu, prijatelji koji uživaju u cigareti i ispijanju kave...

 

bale-zoran-kanlic

 

Snaga njegovih fotografija leži upravo u tom bolno iskrenom prikazivanju očaja, usamljenosti i praznine čovjeka izgubljenog u ratu..."

 

Ovo je prva posthumna izložba ovoga značajnog bh. fotografa.

 

 

 

(DEPO Portal/ak)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!