Predsjednik Srbije u intervjuu za Pink

Vučić o potezu Valentina Inzka: 'Neki Srbi pravili su stvari kojima ne možemo da se ponosimo...'

Front25.07.21, 14:07h

Vučić o potezu Valentina Inzka: 'Neki Srbi pravili su stvari kojima ne možemo da se ponosimo...'
Važno je da prvo ukažem pijetet prema srebreničkim žrtvama i da kažem da je važno da sa Bošnjacima gradimo prijateljske i bratske odnose, rekao je Vučić prije odgovora o odluci Viskog predstavnika

 

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije pristalica nametnutih odluka komentarišući odluku Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH) o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca.

 

„Nametnute odluke nikada nikome nisu donijele dobro, donijele su samo podjele“, rekao je Vučić u subotu uveče, 24. jula, na televiziji Pink.

 

On je dodao da još nije dobio analizu ove odluke od domaćih pravnih eksperata.

 

„Važno je da prvo ukažem pijetet prema srebreničkim žrtvama i da kažem da je važno da sa Bošnjacima gradimo prijateljske i bratske odnose“, rekao je Vučić prije odgovora o odluci Viskog predstavnika.

 

"Neki pripadnici naših naroda pravili su stvari kojima ne možemo da se ponosimo", dodao je.

 

Snage Vojske Republike Srpske (RS) u julu 1995. godine ubile su oko 8.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka u Srebrenici i okolini.

 

Za te je zločine do sada osuđeno 47 osoba na više od 700 godina zatvora. Na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici osuđeni su i bivši vojni i politički lideri RS Ratko Mladić i Radovan Karadžić.

 

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentin Inzko koristeći Bonska ovlašćenja, nametnuo je 23. jula dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

 

Inzko je saopštio da mu savjest nalaže da nema pravo da okonča svoj mandat dok se veličaju pravosnažno osuđeni ratni zločinci.

 

Na Inzkovu odluku Milorad Dodik, predstavnik Srba u Predsedništvu BiH, pozvao je na "disoluciju Republike Srpske (RS)", jednog od dva bh. entiteta.

 

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, nazvao je, pak, Inzkovu odluku civilizacijskim činom, dok je bošnjački član tog tijela Šefik Džaferović naveo kako je Visoki predstavnik ispunio dug prema žrtvama.

 

Iz Tužilaštva BiH su najavili da će pratiti slučajeve negiranja genocida.

 

’Belivuka nisam ni vidio ni čuo’

 

Veljka Belivuka nikad nisam ni čuo ni vidio“, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

On je ponovio da je spreman da ide na poligraf.

 

Veljko Belivuk je među 19 uhapšenih u velikoj policijskoj akciji 4. februara, a u izjavama zvaničnika označen je kao vođa navijača, blizak kriminalnim klanovima u Srbiji.

 

Tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić Nenadić rekao je 23. jula da se istraga sprovodi protiv 31 osobe koje se terete za pet teških ubistava, trgovinu drogom i oružjem, jednu otmicu i jedno silovanje.

 

On je najavio da će optužnica protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka biti podignuta u zakonskom roku, najvjerovatnije do sljedećeg petka.

 

Vučić je rekao da je siguran da će optužnica tužioca biti remek jelo.

 

"Nikada više niko u Srbiji neće biti nesiguran. Moja poruka majkama je da njihovu djecu neće niko da ubija", poručio je Vučić.

 

Zahvalio je evropskim sestrinskim službama koje su pomogle u prikupljanju dokaza.

 

Upitan da li će se utvrditi veza između kriminala i ljudi iz državnih struktura, Vučić je rekao da će istraga ići do kraja i da niko neće biti zaštićen.

 

Istraživački portal Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) objavio je 22. jula da je došao do transkripta Belivukovog saslušanja kod tužioca u kome je on negirao da je odgovoran za ubistva, otmice i šverc droge i navodno rekao da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegovi saradnici od njega tražili više usluga.

 

Kako je naveo KRIK, Belivuk je tužiocu rekao da je sa Vučićem komunicirao preko posrednika, a da se sa Vučićem navodno nekoliko puta i lično vidio. Vučić je sutradan te navode negirao.

 

O čemu je još pričao predsjednik srbije pročitajte na slobodnaevropa.org.
 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 54

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još