Ministarstvo pravosuđa RH se obratilo BiH

Zatraženo izručenje Mamića i zbog podmićivanja sudaca: Konačnu odluku donose Sud BiH i ministar Grubeša

Hronika25.07.21, 13:39h

Zatraženo izručenje Mamića i zbog podmićivanja sudaca: Konačnu odluku donose Sud BiH i ministar Grubeša
Što se tiče izdržavanja kazne po pravomoćnoj presudi, situacija je poznata. Usprkos traženju braće Mamić da im se omogući da kaznu na koju su osuđeni pred osječkim Županijskim sudom služe u BiH, hrvatski sudovi su njihov zahtjev odbili. Hoće li Zdravko i Zoran Mamić ipak biti izručeni, odlučit će sud u BiH te u konačnici ministar pravde BiH Josip Grubeša

 

Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske od BiH traži izručenje Zdravka i Zorana Mamića, ali sada kao okrivljenika u postupku koji je protiv njih pokrenuo USKOK zbog podmićivanja osječkih sudaca, piše u nedjelju Jutarnji list.

 

"Ministarstvo pravosuđa i uprave zaprimilo je potrebnu dokumentaciju te je početkom jula sastavilo i podnijelo molbu za izručenje Zdravka Mamića u svrhu vođenja kaznenog postupka pred USKOK-om te je podnesena dopunska molba za izručenje Zorana Mamića u svrhu vođenja kaznenog postupka pred USKOK-om. Podsjećamo, Ministarstvo pravosuđa i uprave, temeljem raspisane tjeralice za Zoranom Mamićem, podnijelo je već u maju molbu za izručenje", kaže se u odgovoru Ministarstva listu, a prenosi Hina.

 

Što se tiče izdržavanja kazne po pravomoćnoj presudi, situacija je poznata. Usprkos traženju braće Mamić da im se omogući da kaznu na koju su osuđeni pred osječkim Županijskim sudom služe u BiH, hrvatski sudovi su njihov zahtjev odbili.

 

Hoće li Zdravko i Zoran Mamić ipak biti izručeni, odlučit će sud u BiH te u konačnici ministar pravde BiH Josip Grubeša.

 

Nakon što je USKOK 10. juna otvorio istragu protiv braće Mamić u postupku za podmićivanje osječkih sudaca sudac Krešimir Devčić odredio je i istražni zatvor braći Mamić, pa je to bio i put Hrvatskoj da od BiH traži izručenje jer je te kvalifikacije "pokrivao" sporazum dviju država prema kojem je moguće izručenje vlastitih državljana s obzirom na to da se radilo o kaznenim djelima vezanim uz korupciju i organizirani kriminal.

 

Zdravko Mamić najavio je da će, bude li to jedini način da izbjegne povratak u Hrvatsku, zatražiti i politički azil u BiH.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!