Oglasila se i Rusija nakon poteza visokog predstavnika

'Inzko izaziva krizu bez presedana! Pravedno ogorčenje, čiji se val već podiže u BiH, ne može ne izazvati razumijevanje'

Front24.07.21, 11:17h

'Inzko izaziva krizu bez presedana! Pravedno ogorčenje, čiji se val već podiže u BiH, ne može ne izazvati razumijevanje'
Navodi kako Ruska Federacija, kao država garant Mirovnog sporazuma i član Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), ovaj čin doživljava kao "otvoreni napad na suverenitet Bosne i Hercegovine, njen ustavni poredak i državne ovlasti"

 

Zvanična predstavnica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova komentirala je jučerašnju odluku visokog predstavnika Valentina Inzka.

 

Podsjećamo, Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, nametnuo je odredbe Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje i opravdavanje genocida u Srebrenici, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina utvrđenih pravosnažnom presudom.

 

- Duboko smo uznemireni grubim i apsolutno neprihvatljivim miješanjem odlazećeg Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka u unutrašnja pitanja ove suverene i nezavisne evropske države. Njegova takozvana "odluka" o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH u dijelu koji inkriminira "poricanje" zločina određenih kategorija nije ništa drugo do flagrantna zloupotreba punomoći u smislu Opšteg okvirnog (Dejtonskog) sporazuma o miru u BiH iz 1995. godine i direktno kršenje politike koju je odobrio Upravni odbor Vijeća za provođenje mira da bi se sva odgovornost prenijela na lokalne strane - rekla je Zaharova.

 

Protivzakonite radnje Valentina Inzka, dodaje, proturječe njegovom Dejtonskom mandatu nepristranog i objektivnog posrednika.

 

Navodi kako Ruska Federacija, kao država garant Mirovnog sporazuma i član Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), ovaj čin doživljava kao "otvoreni napad na suverenitet Bosne i Hercegovine, njen ustavni poredak i državne ovlasti".

 

- Uvjereni smo da se promjene u zakonodavstvu u demokratskoj i pravnoj državi, kao što je, bez sumnje, Bosna i Hercegovina, vrše uspostavljenom parlamentarnom procedurom, a ne potezom pera stranog državljanina. Takva neodgovorna samovoljna djelatnost Valentina Inzka, koji ne samo da nije doprinio jačanju međuetničkog razumijevanja u zemlji, već, naprotiv, izaziva unutrašnju političku krizu bez presedana. Ugroženi su međuetnički dijalog i sva dostignuća postkonfliktnog perioda. Pravedno ogorčenje, čiji se val već podiže u BiH, ne može ne izazvati razumijevanje - dodala je Zaharova.

 

Nažalost, dodala je Zaharova, Valentin Inzko nije izvukao pouku iz situacije 2015. godine, kada je propao pokušaj da se u Vijeću sigurnosti UN-a progura nacrt rezolucije kojim bi puna odgovornost za tragične događaje u BiH tokom oružanog sukoba bila stavljena na teret samo jedne od strana.

 

Navela je i da Rusija smatra da odluka visokog predstavnika ne može imati pravne posljedice.

 

- Ulogu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u zakonodavnom procesu niko i ništa ne može omalovažiti, zamijeniti ili ignorisati. Sudbina BiH je isključivo u rukama njenih naroda. A Visoki predstavnik se u potpunosti i neopozivo diskreditirao. Ovaj incident jasno potvrđuje opravdanost dosljednog stava Rusije u korist ukidanja institucije vanjskog starateljstva nad BiH, što samo stvara probleme i podriva mir i potkopava stabilnost u državi - zaključila je predstavnica Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

 

(Fakor.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još