pratite reakcije na odluku o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida

Majkić: Srbima je oduzeto pravo na odbranu i pravdu

Front23.07.21, 17:09h

Majkić: Srbima je oduzeto pravo na odbranu i pravdu
Ovom odlukom Visoki predstavnik je pomogao građanima Bosne i Hercegovine, učvrstio je autoritet svog nasljednika - kazao je Izetbegović

 

Valentin Incko (Inzko), visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, nametnuo je dopune o Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

 

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Ćamil Duraković izjavio je da je danas visoki predstavnik Valentin Inzko, nametnuvši dopune Krivičnog zakona BiH kojima se kažnjava negiranje genocida, učinio nešto što je civilizacijski trijumf.

 

- Inzko je obećao taj zakon još 2017. godine, a naša borba traje godinama od kraja rata do danas da se stane u kraj onima koji sistemski i institucionalno negiraju genocid dokazan presudama međunarodnih i domaćih sudova - naveo je Duraković u izjavi Feni.

 

Podsjeća da je Inzko jučer bio na mezaru Hatidže Mehmedović, kojoj je lično svojevremeno obećao da će nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida.

 

-Vjerovatno je on imao individualnu unutarnju borbu da ne ode iz ove zemlje kao neko ko je slagao nas preživjele, kao neko ko je iznevjerio naše ubijene u genocidu. Sada može da ode iz Bosne i Hercegovine uz naš veliki pozdrav i ući će u historiju kao pozitivna ličnost, kao visoki predstavnik koji je nametnuo najznačajniju historijsku odluku za državu BiH i njenu budućnost - kazao je Duraković.

 

Srebrenčanin Alija Tabaković kaže da je ohrabrujuća činjenica da je visoki predstavnik nametnuo odluku kojom se kažnjava negiranja genocida i veličanje ratnih zločina i zločinaca.

 

- Volio bih da naši komšije Srbi shvate i prestanu s negiranjem genocida, da se odreknu onih koji su u njihove ime činile genocid. I vrijeme je da krenemo ka boljoj budućnosti svih naših naroda na ovim područjima. Ukoliko ne budu poštovali odluku svakako Bošnjacima preživjelim žrtvama genocida ostaje obaveza da podnosimo prijave za one koji budu veličali ratne zločine i zločince i odgavaraju pred zakonom za takve stvari - kazao je Tabaković

 

Krivične prijave protiv onih koji negiraju genocid

 

- Ali će itekako dati mogućnost svim normalnim ljudima da prave krivične prijave protiv onih koji negiraju genocid. Ovo je cilizijacijski iskorak i trijumf. Napokon imamo osnov da krivično gonimo nekog ko negira genocid. Incko sad može da ode iz ove zemlje kao neko ko će biti upisan u historiju BiH i to kao neko ko je morao nametnuti zakon o negiranju genocida - naglasio je Duraković.

 

Ambasada SAD o Odluci visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH

 

Negiranje genocida i glorificiranje ratnih zločinaca neprihvatljivi su i podrivaju uzajamno povjerenje neophodno za napredak BiH na putu ka EU. Čin odlazećeg visokog predstavnika pokazuje koliku važnost on pridaje ovom pitanju koje je bitno za stabilnost BiH i naglašava kontinuirani imperativ da svi u BiH treba da daju svoj doprinos pomirenju.  Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH početna je tačka za konkretniji razgovor i korake koje treba da poduzmu lokalni akteri u vezi sa praktičnom provedbom.  

 

Moramo  naglasiti  da genocid u Srebrenici nije tema za raspravu, nego istorijska činjenica. Jednako tako je važno naglasiti da ovi strašni zločini nisu odraz niti osuda cijelog jednog naroda. Glorifikacija ratnih zločinaca od bilo koje strane ili neuvažavanje patnji bilo koje zajednice u BiH degradira sjećanje na žrtve i podriva pomirenje. Vrijeme je za istinsko okretanje ka budućnosti koja će biti zasnovana na miru i međusobnom povjerenju.  

 

Podržavamo sve one u BiH čiji su napori usmjereni ka jačanju temelja mira i prosperitetnije budućnosti, kao i mandat visokog predstavnika u praćenju provedbe civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma i podršci istoj.

 

Komšić: Inzkova odluka civilizacijski čin

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozdravio je odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka da izvrši dopune o Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

 

 - Pozdravljam odluku Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da izvrši dopune o Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida. Ta odluka utemeljena je na nizu presuda suda Ujedinjenih nacija, to jeste Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, koje su van svake razumne sumnje utvrdile postojanje zločina genocida u Bosni i Hercegovini, odnosno genocida u Srebrenici - naveo je Komšić.

 

Po njegovim riječima, odluka visokog predstavnika jeste civilizacijski čin, i ono najmanje što porodice žrtava genocida zaslužuju.

 

- Krajnje je vrijeme bilo da se putem zakonskih regulativa uredi način sankcioniranja onih koji veličaju zločin genocida, onih koji vrijeđaju žrtve i pokušavaju da ugroze dostojanstvo žrtava..Također, ovo je jasna poruka politikama koje svoje narative grade na veličanju genocida i na rasprivanju međuetničke mržnje među građanima Bosne i Hercegovine, da takvo djelovanje nije prihvatljivo i da neće proći bez primjerene kazne. Drago mi je da Inzko na kraju mandata, uprkos začuđujućem protivljenju nekih od ključnih međunarodnih faktora u BiH donio ovakvu odluku - ocijenio je Komšić.

 

Smatra da je našem društvu ovakva odluka bila neophodna, kao neka vrsta “prijeko potrebnog lijeka” sa nadom da svakom zlu ipak može doći kraj. Ova odluka je stvar civilizacijskih vrijednosti u današnjem svijetu, posebno u Evropi.

 

- Mislim da je Inzko postupio po svojoj savjesti, na žalost na kraju mandata! Ali bolje ikada nego nikada, pogotovo kada se zna na koliki je otpor nailazila ova odluka kod njegovih “međunarodnih šefova" - zaključio je Komšić.

 

 Dunović pozdravlja odluku visokog predstavnika u BiH

 

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, Milan Dunović pozdravlja odluku visokog predstavnika u BiH, Valentina Inzka kojom je nametnut Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u smislu zabrane negiranja genocida.

 

-Iako je ovaj zakon trebao biti usvojen i ranije u Parlamentarnoj skupštini ili na način kako je to učinjeno danas, dobro je da barem sada, 26 godina od genocida u Srebrenici, imamo zakon koji će kazniti sve one koji negiraju zločin genocida i presude Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju.

 

Od velike će važnosti biti da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine odmah počne postupati po odredbama ovog zakona, posebno kada su u pitanju izabrani zvaničnici koji su do sada, nekažnjeno, vrijeđali žrtve i služili se nacionalističkom retorikom punom mržnje- navodi Dunović u pisanoj izjavi.

 

Čampara: Inzkova odluka će doprinijeti društvenom miru u Bosni i Hercegovini

 

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara pozdravio je odluku visokog predstavnika Valentina Inzka kojom su nametnute dopune Krivičnog zakona BiH u dijelu zabrane negiranja genocida.

 

 - Zahvaljujem se gospodinu Valentinu Inzko što je smogao snage i nametnuo dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine te na taj način zabranio negiranje genocida. Vrijeđanje žrtava genocida i negiranje presuda međunarodnih sudova postalo je, nažalost, svakodnevnica u Bosni i Hercegovini. Civilizacijska i historijska odluka gospodina Inzka zasigurno će doprinijeti društvenom miru u Bosni i Hercegovini, ali i postaviti negatore genocida i promotore ratnih zločinaca u sferu u kojoj se odavno trebaju nalaziti, a to je sfera krivičnog zakonodavstva - naveo je Čampara u saopćenju za javnost.

 

 Pozvao je policijske strukture da nadležnim organima podnose prijave o svakom počinjenom krivičnom djelu negiranje genocida, a pravosudne institucije da krivično gone i presuđuju svakom pojedincu koji se ogriješi o nametnutne dopune Krivičnog zakona BiH.

 

Savez za bolju budućnost BiH pozdravlja odluku Inzka

 

Savez za bolju budućnost BiH pozdravlja odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka kojom je nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici, ali i svih drugih oblika zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

 

 - Obradovani odlukom visokog predstavnika, gospodina Inzka, koju su građani BiH i žrtve očekivali i mnogo ranije, ističemo da je potez OHR-a potpuno očekivan i civilizacijski gest, kojim se sprečava posljednja faza genocida, odnosno njegovo negiranje - navodi se u saopćenju.

 

Kažu da je državi Bosni i Hercegovini ovakvo zakonsko rješenje bilo neophodno, jer je svjesno negiranje genocida od određenih pojedinaca i grupa konstantno narušavalo međunacionalne odnose i dovodilo do tenzija u našoj državi.

 

 - Poslije očekivane, ali i vrlo hrabre odluke gospodina Inzka, vjerujemo da će proraditi svijest kod svih političara u BiH, koji su godinama sprečavali usvajanje zakona o negiranju genocida, te da će izmjene Krivičnog zakona koje je nametnuo OHR biti potvrđene i u Parlamentarnoj skupštini BiH. Također, značajno je i to da su ovom odlukom, na određen način, potvrđeni nedvosmislen stav međunarodne zajednice i njena podrška OHR-u, kao i svim pozitivnim procesima i neophodnim promjenama u BiH - poručuju iuz SBBBiH.

 

Izetbegović: Ljudska i civilizacijska odluka

 

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Predsjednik SDA Bakir Izetbegović čestitao je visokom predstavniku Valentinu Inzku na odluci da nametne odredbe Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje negiranje genocida.

 

- To je ljudska i civilizacijska odluka u korist, na prvom mjestu, porodica žrtava genocida. Ovom odlukom Visoki predstavnik je pomogao građanima Bosne i Hercegovine, učvrstio je autoritet svog nasljednika, skinuo je hipoteku genocida sa vrata časnijem dijelu srpskog naroda, i sa dignitetom zavšio svoj mandat u BiH - poručio je Izetbegović.

 

Magazinović o Inzkovoj odluci: Ovakva odluka je bila neophodna

 

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović (SDPBiH) je izjavio Feni da je očekivao i pozdravlja odluku visokog predstavnika da  nametne dopune Kaznenog zakona BiH kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

 

Kaže da mu je žao i osjeća neku vrstu stida što institucije BiH nemaju kapacitet i nisu je do sada donijele i " zavisimo od toga da to uradi međunarodna zajednica".

 

- S druge strane, osjećam zadovoljstvo što će nam ova odluka pomoći da postanemo bar za korak bliže civilizovanom svijetu - kazao je Magazinović.

 

Po njegovim riječima, u BiH su prisutne vrlo retrogradne politike koje su spremne čak i negirati pravno utemeljeni genocid i presuđeni, koje se na brutalan način poigravaju sa emocijama porodica žrtava.

 

- Zbog toga je jedna ovakva odluka bila neophodna. Jasno je sasvim da je Valentin Inzko dobio 'zeleno svjetlo' za ovakvu odluku i da ovo nije njegova odluka u individualnom kapacitetu, nego da iza nje stoje moderan i progresivni svijet, prije svega Evropska unija i Sjedinjene Američke Države - kazao je Magazinović.

 

Naša stranka: Zabrana negiranja genocida nije etničko nego civilizacijsko pitanje

 

Naša stranka pozdravlja Odluku Visokog predstavnika da nametne zabranu negiranja genocida kroz izmjene i dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Ovaj zakon nije samo civilizacijska obaveza, već u zemlji poput Bosne i Hercegovine predstavlja neophodan segment za pomirenje i ozdravljenje društva u cjelini, ali i za dugoročnu stabilnost i naše zemlje i regiona.

 

Naša stranka posebno pozdravlja širok opseg ovog Zakona, kojim je sada zabranjeno negiranje genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti koji su kao takvi označeni pravosnažnim presudama Nirnberškog tribunala, Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog krivičnog suda ili bilo kojeg suda u Bosni i Hercegovini, kada takvo djelo može dovesti ne samo do nasilja, već i do mržnje protiv neke grupe ili njenih članova.

 

Šta više, zabrana nazivanja ulica, škola, trgova, parkova i drugih javnih površina po osobama osuđenim za genocid, ratne zločine ili zločine protiv čovječnosti je u potpunosti u skladu sa brojnim inicijativama i proklamovanim principima Naše stranke, te će dodatno pomoći procesu pomirenja u Bosni i Hercegovini.

 

Žalosno je da je četvrt vijeka nakon Daytonskog sporazuma i nakon desetina pravosnažnih presuda bilo neophodno nametanje ovakvog zakona, umjesto da je isti usvojen jednoglasno u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. To istovremeno potvrđuje neophodnost dalje prisutnosti OHR-a u našoj zemlji, kao ključnog faktora stabilnosti.

 

SDA: Inzkova odluka početak kraja destruktivnih i necivilizacijskih politika

 

Stranka demokratske akcije (SDA) pozdravlja odluku visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne odredbe Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici.

 

-Izmjenama Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje negiranje genocida i predviđaju sankcije za one koji ga negiraju, konačno se može stati u kraj retorici koja više od dvije i po decenije od okončanja rata i počinjenog genocida sprečava prevazilaženje ratnog naslijeđa i posljedica destruktivne politike zasnovane na takvoj retorici - navodi SDA u saopćenju za javnost.

 

Takva necivilizacijska politika, ističu iz ove stranke, ne samo da je vrijeđala preživjele žrtve genocida već je donosila nesreću cijeloj Bosni i Hercegovini, svim njenim narodima i građanima, te sužavala prostor za stvaranje boljeg, prosperitetnijeg i sigurnijeg ambijenta za život.

 

-Inzkova odluka predstavlja i priliku srpskom narodu da se odrekne onih koji su u njihovo ime počinili stravične ratne zločine, te da se riješi kolektivne stigme koju mu nameću oni koji svoju politiku grade na negiranju genocida - poručuju iz SDA.

 


Turković: Inzkova odluka doprinijet će stabilizaciji i pomirenju

 

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković ocijenila je da će odluka visokog predstavnika Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida doprinijeti stabilizaciji i pomirenju, jer samo na istini i pravdi možemo graditi svjetliju budućnost.

 

Po njenim riječima, negiranje genocida i slavljenje ratnih zločina su jedna od najvećih prijetnji napretku Bosne i Hercegovine i cijele regije.

 

- Odluka će omogućiti da generacije odrastaju sa svjesnošću o istini, što je u najboljem interesu svih u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji. Vjerujem da će nam ovo otvoriti vrata da se još snažnije okrenemo politikama i aktivnostima koje će poboljšati živote svih građana Bosni i Hercegovini - zaključila je Turković.

 

Zvizdić: Inzkova odluka će dugoročno dovesti do relaksacije odnosa

 

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić pozdravio je odluku visokog predstavnika Valentina Inzka da zakonski zabrani negiranje genocida.

 

- Ovakva odluka će očekivano i kratkoročno izazvati bijes antibosanski i anticivilizacijski usmjerenih političara i politika, ali će dugoročno dovesti do relaksacije odnosa, izgradnje povjerenja i ubrzaće procese pomirenja i reintegraciju bh društva - poručio je Zvizdić putem društvenih mreža.


Borenović: Potpuno štetan potez Valentina Inzka


Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović (PDP) je, komentirajući odluku visokog predstavnika Velentina Inzka koji je nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, izjavio da je potpuno neshvatljivo, katastrofalno od odlazećeg visokog predstavnika „koji ovako nevjerovatnim nametanjem zakona kao da želi da ugasi svjetlo u ovoj zemlji“.   

 

Borenović smatra da on nema nikakve veze s nečim „što otvara stare rane“.

 

- Ovo je jedan, po meni, vrlo štetan politički pokušaj nametanja zakonskog rješenja koje će dovesti do političkog haosa u ovoj zemlji, u zemlji koja je toliko opterećena korupcijom, kriminalom, neradom, nečinjenjem pojedinaca koji su dobili institucije u svoje ruke. Imam osjećaj da ih ovim visoki predstavnik amnestira i otvara nešto što je zaista katastrofalno - kazao je Borenović.

Dodao je da, nametati zakon na taj način, odlazeći iz BiH, „produbljujući političke rane, samo će prizvesti kontraefekat, jačat će retrogradne strukture i proizvest će politički haos sa vrlo nesagledivim mogućim posljedicama“.

 

Borenović smatra da visoki predstavnik na ovaj način čini ogromnu političku štetu BiH, „jer nameće zakon koji će biti nemoguće provesti, koji će biti politički alat u rukama pojedinaca da se obračunaju, ne zbog sadržaja nečega što je osjetljivo, bolno, nego da bi se pokušalo obračunati s političkim neistomišljenicima“.

 

- Potpuno štetan potez Valentina Inzka koji odlazi iz ove zemlje gaseći vjerovatno i posljednju svjetiljku političku u ovoj zemlji. Mislim da je to politički katastrofalno - zaključio je Borenović.   

 

Majkić: Srbima je oduzeto pravo na odbranu i pravdu


Srpska delegatkinja u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je da je "odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko diktatorskim nametanjem dopuna Krivičnog zakona BiH oduzeo Srbima pravo na odbranu i pravdu, kao i pravo da govore".


Ona je istakla da je teško zamisliti da strani diplomata, i to u ostavci, nametne ovako delikatan zakon pred sam odlazak, iako mu Dejtonski sporazum ne daje pravo na takvu diktatorsku moć.


“Nije mogao izabrati gori trenutak da pripremi doček svom nasljedniku, jer je ovim uzavrela i problematična politička scena dodatno iskomplikovana”, ocijenila je Majkić u izjavi za Srnu.


Majkić je konstatovala da “o lošim namjerama Incka, za kojeg kaže da je prespavao 12 godina u BiH i kojeg se njeni građani neće sjećati po dobru, upravo govore nametnute dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca””.


“Incko ne reče da takvu inkriminaciju još nisu uvele mnoge demokratskije zemlje od BiH poput Velike Britanije, Francuske, Danske, Finske, Švedske, Slovačke”, rekla je Majkić i dodala da je nečuveno licemjerno ukoliko su neke od ovih zemalja, koje su članice Upravnog odbora za sprovođenje mira /PIK/ u BiH dale saglasnost za nametanje zakona.


Ona je navela da je činjenica da Savjet Evrope traži od svojih članica da u krivičnom zakonodavstvu propišu ovo krivično djelo utvrđeno u presudama nekih od sudova, ali da istovremeno Savjet Evrope insistira na tome da se ovim ne povrijedi sloboda izražavanja i mišljenja.


“A, Incko to upravo to čini. To je njegova namjera – suditi Srbima zbog verbalnog delikta čak i u slučajevima kada se argumentovano, uz dokaze osporava takvo krivično djelo”, naglasila je Majkić.


Prema njenim riječima, Incko je “požurio da ispuni bošnjačke političke želje prije nego što je prošlo dovoljno vremena i dat relevantan sud o događajima iz proteklog rata”.


“Ipak, istina izbija na površinu. Mnoga eminentna imena i svjetski autoriteti, poput izraelskog profesora Gideona Grajfa na naučnoj osnovi progovorili su o stradanju u i oko Srebrenice. Time je otkrivanje pune istine samo započelo i nikako nije okončano”, naglasila je Majkić.

 

Borački savezi FBiH: Nametanje zakona će barem malo ublažiti bol porodica žrtava


Koordinacija boračkih saveza FBiH smatra da će visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametanjem zakona, kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, barem malo ublažiti bol porodica žrtava genocida.  


- Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko konačno je nametnuo zakon kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida. Izvanredna vijest, prekretnica za normalno funkcionisanje Bosne i Hercegovine. Čestitamo Valentinu Inzku što će nametanjem tog zakona barem malo ublažiti bol porodicama žrtava genocida - naglašavaju iz Koordinacije boračkih saveza FBiH.

 

(DEPO PORTAL/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 67

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još