OGLASILA SE NARODNA BANKA SRBIJE

Opet rat oko Tesle: Čiji je slavni naučnik i ima li Hrvatska pravo da njegov lik stavi na kovanicu eura?

Biznis Klub22.07.21, 19:11h

Opet rat oko Tesle: Čiji je slavni naučnik i ima li Hrvatska pravo da njegov lik stavi na kovanicu eura?
Šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Nikola Tesla predloženi su motivi za hrvatsku stranu eurokovanica, priopćeno je u srijedu iz Hrvatske narodne banke (HNB)

 

 


Narodna banka Srbije (NBS) ocijenila je u četvrtak da bi stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice eura, ako Hrvatska postane članica eurozone, "predstavljalo prisvajanje kulturnog i znanstvenog naslijeđa srpskog naroda".


To stajalište u nacionalnoj banci Srbije temelji se na ocjeni da se "slavni znanstvenik izjašnjavao kao Srbin po podrijetlu i rodu", a ako bi se njegov lik našao na hrvatskim kovanicama eura, "sasvim sigurno" bi bile "poduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama Europske unije", prenosi Hina.


Time bi se "ukazalo na neprimjerenost takvog prijedloga", objavila je agencija Tanjug pozivajući se na izvore u NBS-u.


Hrvatski premijer Andrej Plenković je najavio da će se lik Nikole Tesle nalaziti na eurokovanicama od 50, 20 i 10 centi i to kada Hrvatska postane članicom eurozone.


U srbijanskoj nacionalnoj banci, pak, navode da je dizajn euro novčanica "isti neovisno o države koja ih tiska" a dizajn kovanica je reguliran odgovarajućom Uredbom Vijeća EU-a od 24. lipnja 2014. godine.


Eurokovanice imaju jednu zajedničku, europsku stranu, koja je ista na svim kovanicama, i drugu, nacionalnu stranu, koja se razlikuje od zemlje do zemlje i ima na sebi oznaku države članice EU-a, navode u NBS.


Kako navodi Tanjug, u NBS-u objašnjavaju kako se "na nacionalnoj strani eurokovanice mora nalaziti krug sastavljen od 12 zvjezdica, što je simbol EU-a, koje u potpunosti okružuju nacionalni dizajn, a država članica sama odlučuje koje će motive prikazati unutar zvjezdica".


Navode se primjeri Italije i Grčke koja na eurokovanicama imaju portret Dantea Alighierija, crtež Leonarda Da Vincija s proporcijama ljudskog tijela, te scenu mozaika u Sparti.


U NBS-u navode da o nacionalnom dizajnu eurokovanice odlučuje država članica EU-a koja uvodi euro i da se on može mijenjati tek nakon 15 godina, osim u uvjetima kada se pojavi problem falsificiranja, kada se dizajn može mijenjati.


Komisija za novac HNB-a u srijedu je utvrdila konačni prijedlog motiva za nacionalne strane budućih hrvatskih eurokovanica, koji će sada razmotriti Nacionalno vijeće za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, a potom će o tome zaključak donijeti Vlada.


Šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Nikola Tesla predloženi su motivi za hrvatsku stranu eurokovanica, priopćeno je u srijedu iz Hrvatske narodne banke (HNB).

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 48

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još