VIDEO/ Načelnik Efendić objavio snimak

Ulica Džemala Bijedića u Sarajevu sa dvije proširena na četiri trake, slijedi izgradnja tri kružna toka

Biznis Klub22.07.21, 16:37h

Ulica Džemala Bijedića u Sarajevu sa dvije proširena na četiri trake, slijedi izgradnja tri kružna toka
Iako izgleda da radovi traju predugo, ustvari, radovi na samoj rekonstrukciji ceste započeli su tek u aprilu ove godine, a sve do tada trajale su zamjene podzemnih instalacija koje općina nije mogla ubrzati jer su zavisili od vlasnika instalacija, kazao je Efendić

 

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić objavio je video u kojem se vidi kako izgleda proširena ulica Džemala Bijedića te najavio izgradnju tri kružna toka u ovom dijelu grada.

 

– Kada smo najavili proširenje ulice Džemala Bijedića sa 2 na 4 saobraćajne trake bilo je dosta pitanja i komentara u smislu da u toj ulici nema dovoljno prostora za takvo proširenje. Istina je da je bilo prilično tijesno za ovakav obim proširenja, ali zahvaljujući vještini projektanata i napornom radu kolega iz Službe za urbanizam i imovinsko-pravne poslove napravljen je prostor za jedan novi bulevar kroz našu općinu. Iako izgleda da radovi traju predugo, ustvari, radovi na samoj rekonstrukciji ceste započeli su tek u aprilu ove godine, a sve do tada trajale su zamjene podzemnih instalacija koje općina nije mogla ubrzati jer su zavisili od vlasnika instalacija (konkretno – zamjena vodovodnih instalacija trajala je 6 mjeseci, itd.) – kazao je Efendić.

 

 

On je naveo da je uz projekat proširenja i rekonstrukcije ceste izvršena potpuna zamjena instalacija vodovoda, elektro instalacija, telekomunikacijskih instalacija, novi sistem odvodnje oborinskih voda kojeg ranije nije bilo, nova obostrana rasvjeta saobraćajnice i pješačke staze uz razdjeli zeleni pojas na većem dijelu saobraćajnice.

 

– Trenutno se izvode radovi na izgradnji kružnog toka kod ulaza u tržni centar Bingo, a u pripremi je i izgradnja kružnog toka kod preduzeća Gras. Pored toga u toku su poslovi vezani za projektovanje i trećeg kružnog toka koji će ulicu Džemala Bijedića povezivati sa Devetom transverzalom, a koja se na ovom videu također može dobro vidjeti – kazao je Efendić.

 

On je precizirao da na nekoliko mikrolokacija u zoni trotoara još traju sudski postupci u predmetima eksproprijacije zemljišta te će se po njihovom okončanju trotoari izgraditi u projektovanoj širini, s tim da će i prije toga kroz privremenu signalizaciju biti omogućeno bezbijedno kretanje.

 

– Projekti ulice Džemala Bijedića i Devete transverzale na karaju će biti jedna nova cjelina koja će znatno rasteretiti primarni saobraćaj kroz Novi Grad. Također, u toku su pripreme za početak povezivanja devete transverzale i Sarajevske zaobilaznice sa 4 saobraćajne trake od Boljakovog Potoka do Vitkovca, kao i nastavak proširenja ulice Džemala Bijedića od Grasa prema Otoci, te će u konačnici novi primarni koridor biti uspostavljen kroz cijelu dužinu općine u pravcu istok-zapad – kazao je Efendić.

 

Projekte zajednički realiziraju općina Novi Grad i Direkcija cesta KS (Ministarstvo saobraćaja).

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još