FOTO/ PROGLAŠENJE POBJEDNIKA

Završen 49. Teatarski festival BiH FEDRA u Bugojnu, dodijeljene nagrade i diplome

Kultura20.07.21, 10:00h

Nagrad za najbolju predstavu u cjelini pripala je „Malom Agatonu“ - DIS Pozorište mladih Banja Luka, dok je najbolja predstava prema ocjeni žirija publike “Siromašni Romeo” - Pozorište Male stvari Trebinje i Gradsko pozorište Trebinje

 

 

Svečana dodjela nagrada i proglašenje pobjednika 49. Teatarskog festivala BiH FEDRA sinoć je upriličeno u pozorišnoj dvorani Kulturno sportskog centra Bugojno. Obratili su se direktor festivala Mirza Idrizović i općinski načelnik Hasan Ajkunić.


Stručni žiri u sastavu: Dženita Imamović Omerović (Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo), Miro Barnjak (Hrvatsko narodno kazalište Mostar) i predsjednica žirija Slađana Zrnić (Narodno pozorište Republike Srpske) dodijelili su sljedeće nagrade i diplome:


DIPLOMA ZA DOPRINOS AMATERSKOM POZORIŠNOM STVARALAŠTVU


IRFANU KASMOVIĆU, Gradsko pozorište Živinice ''Bosanski špijun''
Svojom predanošću i usmjerenjem, razigrano vodi ansambl. Stiče se dojam da ansambl diše istim plućima ostavljajući nevjerovatan dojam na publiku.


DIPLOMA ZA HRABRI ISKORAK U AMATERSKOJ POZORIŠNOJ PRODUKCIJI dodjeljuje se teatru FEDRA iz Bugojna za predstavu ''KEROVI''
''Kerovi'' su triler sa elementima akcije. Teatar FEDRA se hrabro upustio u ovako težak produkcijiski zadatak i uspješno ga realizovao.


DIPLOMA ZA PEDAGOŠKI RAD SA MLADIM LJUDIMA: dodjeljuje se ŽELJKU MILOŠEVIĆU, za predstavu ''Siromašni Romeo'' Pozorište Male stvari Trebinje i Gradsko pozorište Trebinje.
Izuzetno poznavanje dramske pedagogije u spoju sa ljubavlju prema mladima i teatru, izrodilo je sjajnu predstavu koja uspješno komunicira sa svim generacijama.


NAJBOLJA MLADA GLUMICA
Nagradu dobija MILICA SALATA, ''Siromašni Romeo'' Pozorište Male stvari Trebinje i Gradsko pozorište Trebinje.
Milica vješto i dosljedno koristi glmačka sredstva oslanjajući se na zakonitosti igre u Komediji dell arte.


NABOLJI MLADI GLUMAC
Nagradu dobija IVAN PETRUŠINSKI, DIS pozorište mladih Banja Luka, ''Mali Agaton'' Punih 75 minuta mladi glumac živi život uloge koju tumači. Potpuno svjesno, šarmantno, razigrano, emotivno i stičemo dojam da samo on to može.


NAGRADA ZA NAJBOLJI KOSTIM
Nagradu dobija AMEL UGARAK, Teatar FEDRA Bugojno u predstavi ''Kerovi''
Kostim je tačan i efektan. Označava svijet podzemlja vrlo preciznim detaljima. Kostim je u saglasju sa ambijentom predstave.


NABOLJA MUŠKA EPIZODNA ULOGA
Nagradu dobija JASMIN JUSIĆ, Teatar FEDRA Bugojno u predstavi ''Kerovi''
Svojom pojavnošću, ležernošću, osvaja prostor i dočarava hladnokrvnog ubicu svedenim, ali efektnim glumačkim sredstvima.


NABOLJA KOLEKTIVNA GLUMAČKA IGRA
Nagradu dobija ansambl predstave ''Siromašni Romeo'' Pozorište Male stvari Trebinje i Gradsko pozorište Trebinje.
Izuzetno ujednačen ansambl plijeni svojom razigranošću, znanjem, glumačkom kondicijom i maštom. Ujednačena igra gdje svako ima svoj prostor koji vješto koristi. Ovaj ansambl predstavlja sami vrh omladinskog teatra Bosne i Hercegovine.


NAGRADA ZA NABOLJU ADAPTACIJU
Nagradu dobija Senad Milanović za adaptaciju filma Reservoir Dogs Kventina Tarantina, Teatar FEDRA Bugojno za predstavu ''Kerovi''.
Hrabar potez da se iz jednog medija, ovog puta filma prenese na scenu u ambijentalni prostor. Vrlo uzbudljivo i napeto vodi priču, gotovo nas uvuče u taj svijet kao što to može film. Likovi su sa dobrim karakterizacijama, radnja je dosljedna a predstava uzbudljiva.


NAGRADA ZA NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU
Nagradu dobija Milana Ninković za ulogu Grofice u predstavi ''Siromašni Romeo'' Pozorište Male stvari Trebinje i Gradsko pozorište Trebinje.
Iako je pred sobom imala otežavajuću okolnost da mlada glumica igra stariju osobu, Milana nas svojom igrom ne dovodi u sumnju, već očarava zrelošću i duhovitošću. Poigrava se sa glumačkim rješenjima koja vas ne mogu ostaviti ravnodušnim.


NAGRADA ZA NABOLJU MUŠKU ULOGU
Nagradu dobija David Popadić za ulogu Vinćenca u predstavi ''Siromašni Romeo'' Pozorište Male stvari Trebinje i Gradsko pozorište Trebinje.
Od prvog pojavljivanja na sceni David oduševljava publiku svojom gracioznošću, spretnošću, vještinom, šarmom, dikcijom. Tako lako vlada stihom udešavajući riječ prema radnji, a radnju prema riječi. Vinćenco je naprosto božanstven!


NAGRADA ZA NAJBOLJU REŽIJU
Nagradu dobija Milan Bogdanović za predstavu „ Mali Agaton“ DIS Pozorište mladih Banja Luka
Istrajnost u stilu koji godinama gradi, eksperiment. Autorstvo je ponajveći izazov u kojima reditelji nerijetko promaše temu, ovdje pratimo priču odrastanja jednog dječaka obogaćeno istinskim pozorišnim sredstvima. Pametno vodi glumce ne opterećujući ih već im daje ogroman prostor za igru. Iako je mlad ovo je istinski zrela režija.


NAGRADA ZA NAJBOLJU PREDSTAVU U CJELINI
Nagradu dobija predstava „ Mali Agaton“ DIS Pozorište mladih Banja Luka Savremenim izrazom kroz posvećeno istraživanje pratimo priču odrastanja jednog dječaka. Autorstvom ovi mladi ljudi izražavaju svoj stav tako da predstava postaje angažovana. Koristeći čitav dijapazon pozorišnih sredstava predstava izaziva emocije i potiče na razmišljanje dovodeći publiku do pročišćenja.


NAGRADA ZA NAJBOLJU PREDSTAVU PO MIŠLJENJU ŽIRIJA PUBLIKE Nagradu dobija predstava “Siromašni Romeo” Pozorište Male stvari Trebinje i Gradsko pozorište Trebinje.


U čast nagrađenih, odigrana je predstava Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, “BOG POKOLJA” (Yasmina Reza). Predstava je nastala u produkciji ASU Sarajevo kao samostalna diplomska predstava studentice Ivone Baković. U predstavi još igraju: Dženita Imamović Omerović, Davor Sabo i Mak Čengić. Mentor predstave je red.prof. Admir Glamočak.


Hvala svima koji su na bilo koji način podržali 49. Teatarski festival BiH FEDRA! Vidimo se sljedeće godine na jubilarnom, 50. Teatarskom festivalu BiH FEDRA!

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!