DOK TURISTI PRISTIŽU NA BH. MORE

Još jedno 'čudo' u Neumu: Nepostojeći PDV broj na računima za parking?! Naplaćuju karte, a nemaju koncesiju...

Biznis Klub20.07.21, 19:12h

Još jedno 'čudo' u Neumu: Nepostojeći PDV broj na računima za parking?! Naplaćuju karte, a nemaju koncesiju...
Te ulične karte, s umanjenim poreznim brojem, čine oko 90 posto naplate parkinga i čak ne predstavljaju fiskalni račun

 

 


Osim što je upitna koncesija za naplatu parkinga u Neumu, na parking-kartama kupljenim na uličnim automatima su različiti PDV-brojevi!


Naime, na središnjem parkingu na kartama se nalazi PDV broj s 13 znamenki, a na kartama kupljenim na uličnim automatima s PDV-brojem od 11 znamenki.
Te ulične karte, s umanjenim poreznim brojem, čine oko 90 posto naplate parkinga i čak ne predstavljaju fiskalni račun, piše Bljesak.info.


Podsjećamo, županijsko ministarstvo, koje je odgovorno za dodjelu koncesije, nije nikada izdalo dozvolu za koncesiju, a godinama traju natezanja oko toga naplaćuje li se parking u Neumu legalno. Ministarstvo pravde BiH još je u srpnju 2008. godine izdalo odobrenje tvrtki Bakus d.o.o. iz Neuma za korištenje prekršajnog naloga, a isto je potvrdilo i ministarstvo 2014. godine iako ta tvrtka nije imala koncesiju za naplatu parkinga.


Podsjećamo, Ministarstvo građenja i prostornog uređenja Hercegovačko-neretvanske županije potvrdilo je ranije za Bljesak.info kako ''nije zaprimilo bilo kakav zahtjev Općine Neum, a koji se odnosi na javna gradska parkirališta i donošenje odluke o pristupanju dodjele koncesije za predmetnu komunalnu djelatnost''.


''Ministarstvo nije dalo Općini Neum suglasnost niti mišljenje u postupku donošenja odluke o dodjeli koncesije'', navodi se iz spomenutog ministarstva.


No, iz Općine Neum je ranije za Bljesak.info rečeno kako ''na preporuku javnog pravobraniteljstva, zbog skorašnjeg početka turističke sezone Odluka o davanju koncesije i ugovor s društvom Bakus ostaju na snazi za ovu godinu''.


''Konačna odluka o davanju koncesije za korištenje javnih gradskih parkirališta donijet će se  nakon sagledavanja cjelokupne situacije oko ove djelatnosti koja je od posebnog interesa za Neum kao turističko mjesto'', rečeno je za Bljesak.info iz Općine Neum.


Trenutno se na sudu u Čapljini vodi preko 100 prekršajnih postupaka protiv građana zbog neplaćanja parkinga. Budući da sudski procesi predugo traju, očekuje se da će se tražiti obnova postupaka, jer je riječ o lažiranim dokumentima na osnovu kojih se protiv građana vode sudski postupci.


Tako je Ured disciplinskog tužitelja VSTV-a primio pritužbe u vezi s postupanjem Općinskog suda u Čapljini zbog prijava građana o nezakonitom naplaćivanju parkinga u Neumu, a što je utvrđeno i revizijom.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još