Problemi nisu zaobišli ni bh. građevinski sektor

Ovo su dva glavna razloga neočekivanog skoka cijena stanova u BiH: Ima li kraja poskupljenjima?

Biznis Klub20.07.21, 17:28h

Ovo su dva glavna razloga neočekivanog skoka cijena stanova u BiH: Ima li kraja poskupljenjima?
Poskupljenja će sigurno biti jer su neki materijali drastično skuplji, kao što je armaturno željezo. Značajno je poskupljenje i stiropora, što će također utjecati na cijene stanova, koje će sigurno biti više za 10 do 15 posto, kazao je Dedić

 

Građevinski sektor jedan je od pokretača bh. ekonomije. Iako je ovaj sektor ponajmanje pogođen strogim mjerama, problemi ga nisu zaobišli jer je pandemija dovela do velikog rasta cijena građevnog materijala, piše Večernji list BiH.

 

Vlada i nestašica

 

Prema riječima stručnjaka, jasno je da će zbog navedenih poskupljenja rasti i cijene građevinskih radova, a posljedično i cijene stanova. Kako sada stvari stoje, cijene stanova u Mostaru od početka pandemije do danas rasle su oko 10% iako se nije gradilo, što je za Večernji list potvrdio Franjo Sivrić, vlasnik agencije za nekretnine, navodeći zbog čega je to tako.

 

- U Mostaru se ni jedna zgrada nije gradila u posljednje dvije godine, što je dovelo do nestašice stanova, a znamo što se događa kada nema stanova - cijene rastu. Tako je cijena četvornog metra u Mostaru u posljednje vrijeme viša za 10-ak posto, a moguće je očekivati i nova poskupljenja s obzirom na to da su cijene građevnih materijala drastično rasle u posljednje vrijeme. Mi imamo u najavi da će se graditi dvije nove zgrade u Mostaru u kojima će kvadrat biti 3000 KM - kazao je u razgovoru za Večernji list Sivrić dodajući da cijene ne rastu samo u Mostaru nego i, kaže, ostatku Hercegovine.

 

Situacija nije bitno drukčija ni u ostatku BiH kada je riječ o rastu cijena stanova, što su već prije potvrdili kupci nekretnina u Sarajevu, koje je dočekao neočekivan rast.

 

Edin Dedić, direktor poduzeća Tim Gradnja iz Tuzle koja se bavi gradnjom i prodajom stambenih i nestambenih zgrada, kazao je za Faktor kako povećanje cijena građevnog materijala nije utjecalo na gradnju.

 

- Kako se prije gradilo, gradi se i sada, a utjecaja na povećanje cijene stanova ima. Materijali u cijeni, gledano u postocima, u gradnji stanova imaju utjecaja od oko 30 do 40 posto, ostatak je izvođenje i ostalo. Stambeni dio gdje mi gradimo najbolja je lokacija u Tuzli i tu se cijena kvadrata kreće od 2200 do 2400 maraka po kvadratu. To je bilo prije i mi smo sve prodali po prijašnjoj cijeni, prije nego što je došlo do poskupljenja. Svi stanovi su prodani zaključno s martom - aprilom – kazao je Dedić.

 

Ističe kako će do novih cijena doći čim se počne graditi novi objekt.

 

- Poskupljenja će sigurno biti jer su neki materijali drastično skuplji, kao što je armaturno željezo. Značajno je poskupljenje i stiropora, što će također utjecati na cijene stanova, koje će sigurno biti više za 10 do 15 posto - kazao je Dedić za Faktor.

 

Rasle cijene...

 

Podsjetimo, cijene željeza i proizvoda iz ove skupine, primjerice, više su za 60 - 80%, cijena stiropora u posljednja dva do tri mjeseca skočila je oko 50%. Plastični materijali skuplji su između 30 i 40%, a mijenjala se i cijena boja i lakova, koja je viša za oko 5%, čelika za 70%. Osim materijala, cijena proizvodnje viša je za oko 30 posto.

 

Ima li kraja poskupljenjima te hoće li dolaziti do pada cijena, teško je prognozirati. No, ako je suditi po najavama, nekretnine će u skorije vrijeme imati nove, više cijene.

 

 

(Vecernji.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!