Nevjerovatan slučaj

Šestero poljskih plivača zbog pogreške saveza vraćeno kući

Sport20.07.21, 11:03h

Šestero poljskih plivača zbog pogreške saveza vraćeno kući
Poljska je u Tokio poslala 23 plivača i plivačice, međutim šestero ih je ostalo bez prava nastupa zbog administrativne pogreške PZP-a

 

Šestero poljskih plivača je zbog administrativne pogreške nacionalnog plivačkog saveza (PZP) vraćeno kući iz Tokija i neće sudjelovati na predstojećim Olimpijskim igrama.

 

Poljska je u Tokio poslala 23 plivača i plivačice, međutim šestero ih je ostalo bez prava nastupa zbog administrativne pogreške PZP-a.

 

Alicja Tchorz, Bartosz Piszczorowicz, Aleksandra Polanska, Mateusz Chowaniec, Dominika Kossakowska i Jan Holub su se morali vratiti kući unatoč činjenici da su već bili u Japanu. U Tokiju su trebali sudjelovati u štafetama.

 

Kada su shvatili pogrešku Poljaci su pokušali spasiti stvar, no Svjetska plivačka federacija objavila je da neće dopustiti Poljacima start. Japanski organizatori i FINA smatraju da je pogrešno tumačenje kvalifikacijskih pravila pogreška PZP-a.

 

Predsjednik PZP-a Pawel Slominski se ispričao kazavši kako u potpunosti razumije bijes plivača koji su se vratili kući tijekom vikenda.

 

"Izražavam veliko žaljenje, tugu i gorčinu zbog situacije povezane s kvalifikacijama naših plivača za Olimpijske igre u Tokiju", rekao je Slominski za poljski plivački savez, prenosi Hina.

 

"Takva se situacija nije smjela dogoditi, a reakcija plivača, njihove emocije, napad na poljski plivački savez su mi razumljivi i opravdani. Razumijem da su ogorčeni, ali ne bi bili akreditirani i ne bi položili zakletvu da nisu bili navedeni u sustavu kao natjecatelji prijavljeni na Olimpijske igre. Po mom mišljenju, za ovu situaciju kriv je Organizacijski odbor ili FINA."

 

Među plivačima koji su ostali bez nastupa u Tokiju je i Alicja Tchorz, koja se natjecala na Igrama 2012. i 2016. Svoj je bijes izrazila na društvenim mrežama.

 

"Zamislite da posvetite pet godina svog života kako bi nastupili na najvažnijem sportskom događaju. Sva odricanja od privatnog života i posla, žrtvovanje obitelji, vaša predanost rezultira totalnim neuspjehom", objavila je na Facebooku.

 

Mateusz Chowaniec je na Instagramu dodao: "Duboko sam šokiran onim što se dogodilo. Ovo je za mene apsurdna situacija koja se nikada nije smjela dogoditi. Zapravo se nadam da ću se na kraju probuditi iz ove noćne more."

 

Internetska stranica s plivačkim vijestima SwimSwam izvijestila je kako je više od 20 poljskih plivača potpisalo otvoreno pismo PZP-u tražeći ostavku cijelog vodstva saveza.


(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!