vlasti istražuju slučaj

Sindrom Havana: U Austriji su se pojavili simptomi misteriozne bolesti o kojoj je već izvještavao i Pentagon

Hronika19.07.21, 15:38h

Sindrom Havana: U Austriji su se pojavili simptomi misteriozne bolesti o kojoj je već izvještavao i Pentagon
Nekima su dijagnosticirane i traumatične ozljede mozga te godinama pate od jake glavobolje i drugih zdravstvenih problema

 

U Austriji vlasti istražuju pojavu sindroma Havana kod američkih diplomata.

 

Austrijske vlasti istražuju slučaj tzv. sindroma Havana koji se pojavio kod američkih diplomata dok su boravili u Beču.

 

''Izvješća shvaćamo vrlo ozbiljno te radimo s vlastima SAD-a na zajedničkom rješenju. Sigurnost diplomata nam je najvažnija'', priopćilo je Savezno ministarstvo za europske i međunarodne poslove.

 

Glasnogovornik State Departmenta rekao je da u koordinaciji s partnerima istražuju izvještaje o mogućim ''neobjašnjivim zdravstvenim incidentima među zajednicom američkog veleposlanstva u Beču ili tamo gdje su prijavljeni'', piše CNN.

 

Simptomi koje prijavljuju žrtve sindroma Havana jesu vrtoglavica, mučnina, glavobolja, pritisak u glavi, a ponekad i prodorna usmjerena buka. Nekima su dijagnosticirane i traumatične ozljede mozga te godinama pate od jake glavobolje i drugih zdravstvenih problema.

 

Od 2016. godine, kada su na Kubi započeli incidenti, američki istražitelji pokušavaju utvrditi što ili tko uzrokuje simptome. Slučajevi su zabilježeni i u Rusiji, Kini, ali i drugim dijelovima svijeta.

 

U svibnju su dvojica obrambenih dužnosnika izjavila da Pentagon izrađuje dopis cjelokupnoj američkoj vojnoj i civilnoj radnoj snazi ​​tražeći od osoblja da prijavi sve takozvane anomalne zdravstvene simptome koji mogu ukazivati ​​na to da su žrtve sindroma Havana, koji je pogodio američke diplomate, špijune i vojnog osoblja širom svijeta posljednjih godina. Odluka o izdavanju dopisa još uvijek nije donesena.

 

(Dnevnik.hr, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!