Video/ Najbolji bh. atletičar uoči odlaska u Tokio

Amel Tuka o predstojećem nastupu na OI: Cilj je plasirati se u finale

Sport18.07.21, 14:10h

Amel Tuka o predstojećem nastupu na OI: Cilj je plasirati se u finale
Podsjetio je kako do Tokija dolaze takmičari na 800 metara sa ostvarenim normama, što samo po sebi govori o kvalitetu atletičara koji zaslužuju svaki respekt

 

Najbolji bh. atletičar i srednjoprugaš Amel Tuka danas je pred odlazak na Olimpijske igre (OI) u Tokiju izjavio kako vjeruje da će tamo izvući vlastiti maksimum, te da mu je prioritetni cilj da se plasira u finale takmičenja.


- Svima nam je cilj da dođemo do finala i to je naš najteži put – kazao je Tuka na pres-konferenciji u Sarajevu dan prije odlaska u Tokio, potcrtavajući da će dati sve od sebe, ali i da mora biti oprezan, s obzirom na "žestoku konkurenciju“.


Podsjetio je kako do Tokija dolaze takmičari na 800 metara sa ostvarenim normama, što samo po sebi govori o kvalitetu atletičara koji zaslužuju svaki respekt.


- Nijedna trka neće biti lagana, tako da znam da moram biti jako oprezan i gledati sve kao najveću konkurenciju – kazao je, uz očekivanje da će, stepenicu po stepenicu, stići do finala.


Dodao je kako ga 31. jula očekuju kvalifikacije, polufinale 1. augusta, a po programu, finale su 4. augusta.


U osvrtu na specifičnosti koje prate održavanje Olimpijskih igara u vrijeme pandemije, Tuka je naveo kako će nastojati prilagoditi se svim uvjetima, fokusirajući se na ono najvažnije, odnosno vlastiti nastup, kako bi na što bolji način predstavio Bosnu i Hercegovinu i opravdao očekivanja i povjerenje publike.


Na početku pres-konferencije saopćeno je kako je Tuka produžio Ugovor sa sponzorom - BH Telecomom, te je predstavljen novi logo koji na simboličan način svjedoči o tom partnerstvu. Istovremeno, iskazana je zahvalnost kompaniji "Hifa petrol", s kojom naš najbolji atletičar, također, ima potpisan ugovor.


Amel Tuka bosanskohercegovački je atletičar, čija su specijalnost utrke na 800 (primarna disciplina) i 400 metara; u obje discipline drži državni rekord. Između ostalog, osvajač je srebrne medalje sa Svjetskog prvenstva 2019. i bronzane medalje sa Svjetskog prvenstva 2015.


Inače, Olimpijske igre u Tokiju bile su planirane da se održe 2020. godine, ali iz već poznatih razloga uzrokovanih pandemijom COVID19, njihovo održavanje je pomjereno na 2021. godinu uz propisivanje mnogobrojnih restrikcija i ograničenja.


Pored Amela Tuke, olimpijski tim Bosne i Hercegovine čine bacač kugle Mesud Pezer, judašica Larisa Cerić i tekvandoista Nedžad Husić, kao i plivači Lana Pudar i Emir Muratović te streljačica Tatjana Đekanović, kojima će se pridružiti šest trenera u borbi za osvajanje prve olimpijske medalje za Bosnu i Hercegovinu.

 


(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!