VIDEO/ 'TO JE POLITIČKI ORGAN'

Dodik nakon odluke Ustavnog suda: 'Nisam sporio ni izgled ni oblik zastave, niti bilo koju odredbu Zakona o zastavi, već...'

Front16.07.21, 17:36h

Dodik nakon odluke Ustavnog suda: 'Nisam sporio ni izgled ni oblik zastave, niti bilo koju odredbu Zakona o zastavi, već...'
Poručio je Dodik da će kao član Predsjedništva BiH podnijeti za svakog od tih sudija krivičnu prijavu za kršenje Ustava i zloupotrebu položaja i ovlaštenja, za strane i domaće sudije

 

 

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik prokomentarisao je odluku Ustavnog suda BiH koji je utvrdio da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH u saglasnosti sa Ustavom BiH, a što je Dodik osporavao svojom apelacijom.


- Ustavni sud BiH uporno pokazuje da radi neustavno i da je politički organ. Pokrenuo sam pitanje zastave, samo da bi se vidjelo da taj ustavni sud ne odlučuje po Ustavu, nego odlučuje po nekim svojim kriterijumima. Nigdje nema dokaza da je Predsjedništvo BiH, a za šta je bilo nadležno, potvrdilo odluku o Zakonu u o zastavi. To je zakonski i ustavni osnov, da se zakon o zastavi u usvoji, a oni su smatrali da to nije potrebno – izjavio je Dodik.  


Dodik je rekao novinarima da je "nepodnošljivo da se na taj način odnose prema samom Ustavu, koji treba da brane".


Poručio je da će kao član Predsjedništva BiH podnijeti za svakog od tih sudija krivičnu prijavu za kršenje Ustava i zloupotrebu položaja i ovlaštenja, za strane i domaće sudije.


- Zakonski uslov je da Zakon o zastavi bude usvojen na Parlamenetu i da ga potvrdi Predsjedništvo BiH koje to nikada nije uradilo – dodao je Dodik.


Dodik inače u svom zahtjevu, odnosno apelaciji, nije sporio izgled i oblik zastave, niti bilo koju odredbu Zakona o zastavi, već su mu bile sporne procedure prilikom donošenja izmjena i dopuna Zakona o zastavi.

 

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 34

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još