Spašavanje turističke sezone na Jadranu

U Hrvatskoj će se od sada besplatno vakcinisati turisti i Hrvati iz BiH i svijeta: 'Cjepiva ima u izobilju'

Hronika16.07.21, 16:53h

U Hrvatskoj će se od sada besplatno vakcinisati turisti i Hrvati iz BiH i svijeta: 'Cjepiva ima u izobilju'
Imamo toliko cjepiva da mogu doći i drugi, cijepit ćemo sve oni koji to žele, to će biti naš doprinos globalnom naporu za suzbijanje pandemije covida-19, rekao je Plenković

 

Održana je nova sjednica Vlade Republike Hrvatske. Premijer Andrej Plenković je komentirao pogoršanje epidemiološke situacije u Hrvatskoj i činjenicu da hrvatska obala više nije zelena na najvažnijoj koronakarti EU, ali je i objavio da će se odsada u Hrvatskoj besplatno cijepiti svi koji to žele.

 

To uključuje sve hrvatske državljane, i one bez zdravstvenog osiguranje, i Hrvate iz BiH i svijeta, ali i turiste i druge strance koji se zateknu u Hrvatskoj i žele se cijepiti.

 

"Evropom se širi mnogo zarazniji delta soj, necijepljeni su u riziku"

 

"Mi smo u situaciji da imamo 46.8 naših sugrađana, postupno dolazimo i do 50%, vjerujem za koji tjedan. Trenutno je s dvije doze ciepljeno 39% ukupnog stanovništva. to još nije dovoljno. Evropom se širi mnogo zarazniji delta soj, vjerovatno će do kraja augusta prevladati na našem kontinentu. U zemljama s puno cijepljenjenih rast novozaraženih ne prati broj teško bolesnih, to je važno. Tu poruku trebaju svi uzeti na znanje. Što je više cijepljenih, to je manje teško bolesnih i umrlih. Rizik je veći za one koji nisu cijepljeni, poseban je rizik za starije i hronične bolesnike, pozivam da se cijepe. Još jednom apeliram na naše starije sugrađane da iskoriste priliku i cijepe se, cjepiva ima u izobilju", rekao je Plenković.

 

Svi hrvatski državljani se odsad mogu cijepiti - oni bez zdravstvenog, Hrvati iz BiH i iz svijeta

 

"Omogućit ćemo svim hrvatskim državljanima, i onima koji nemaju zdravstveno osiguranje, da se cijepe. Hrvati u BiH mogu doći i cijepiti se besplatno. Mogu doći Hrvati iz svijeta i cijepiti se besplatno. Imamo toliko cjepiva da mogu doći i drugi, cijepit ćemo sve oni koji to žele, to će biti naš doprinos globalnom naporu za suzbijanje pandemije covida-19", rekao je.

 

"Vidjeli ste ovu promjenu boja na karti ECDC-a, to je jasan signal. Imamo odlične odnose s našim susjednim zemljama i njihovim liderima, to su prijatelji, ali ako su signali na semaforu loši, onda Hrvatska imamo problem. Molim sve, najbolji način je cijepljenje, a drugo je visoki stupanj odgovornosti", rekao je.

 

Besplatno će se cijepiti i turisti

 

Vili Beroš je pojasnio kako će se besplatno cijepiti hrvatski državljani koji nemaju zdravstveno osiguranje, ali i oni koji nemaju zdravstveno, ali i svi strani državljani koji se zateknu na teritoriju Hrvatske i žele se cijepiti.

 

Uz informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus i za potres, na dnevnom redu je prijedlog odluke o osiguravanju provođenja cijepljenja protiv bolesti covid-19 hrvatskih državljana i drugih osoba koje nemaju status osigurane osobe u Hrvatskoj.

 

Vlada će, uz ostalo, razmotriti prijedlog o produžetku financiranja u 2021. godini programa energetske obnove obiteljskih kuća i donijeti zaključak u vezi s rješavanjem problematike dezinsekcije komaraca.

 

Na dnevnom redu je i Izvješće o provedbi Akcijskog plana uz Strategiju suzbijanja korupcije za 2020.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!