prim. dr. taib delić, direktor poliklinike agram u sarajevu

Laser danas može skoro sve, od liječenja do estetike: CIN, spolne bradavice, podmlađivanje vagine, inkontinencija...

Hronika15.07.21, 13:31h

Laser danas može skoro sve, od liječenja do estetike: CIN, spolne bradavice, podmlađivanje vagine, inkontinencija...
Unazad dvadesetak godina povećani broj pacijentica sa CIN-om, kondilomima, nevoljnim otjecanjem urina (stresna inkontinecija) i nekim drugim oboljenjima nametnuo je potragu za minimalno invazivnim postupcima za liječenje tih ginekološko – uroloških bolesti- kaže prim. dr. Delić

 

Poliklinika AGRAM u Sarajevu prva je poliklinika iz sustava Specijalna bolnica AGRAM, najvećeg privatnog zdravstvenog sustava u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, izgrađena na području BIH. Kao zdravstvena ustanova registrirana za internu medicinu, kardiologiju, gastroenterologiju i opću internu medicinu, radiologiju, ginekologiju, neurologiju, laboratorijsku dijagnostiku, oftalmologiju, urologiju, citologiju i dermatovenerologiju, ujedno je i najveći dijagnostički centar u regiji. 

 

Osim izvanredne medicinske usluge i kvalitetnog kadra, ono čime se, između ostalog, a konkretno u oblasti ginekologije, može pohvaliti poliklinika Agram, svakako je činjenica da je to prva zdravstvena ustanova u BiH koja je na tom polju započela primjenu laserskih intervencija. Za to je zaslužan upravo prim. dr. Taib Delić koji je u svojstvu direktora na čelu ove ustanove od 2008. 

 

O dostignućima u ginekologiji i opstetriciji te rezultatima primjene lasera u poliklinici Agram, dr. Delić govorio je krajem juna i na ovogodišnjem međunarodnom simpoziju BHAAS-a (multikulturalne organizacije čiji su ciljevi obrazovne, naučne i humanitarne aktivnosti), zajedno s kolegicama dr. Svjetlanom Lozo i dr. Azrom Sadiković. Bilo je prisutno više od 450 učesnika, od toga 300 predavača, a prezentirano je desetine naučnih radova u 26 simpozija.

 

Sve ovo bio je povod da bh. javnosti približimo što više saznanja o ovoj temi, o čemu smo ovom prilikom razgovarali s dr. Taibom Delićem. 

 

Razgovarala: Maja RUČEVIĆ 

 

Dr. Delić, prvi ste u BiH uveli primjenu laserskih zahvata u ginekologiji. Kako je došlo do te ideje i koliko je znanja, stručnosti i opreme trebalo za takvo nešto u tadašnjim okolnostima u BiH?

 

Unazad dvadesetak godina povećani broj pacijentica sa CIN-om, kondilomima, nevoljnim otjecanjem urina (stresna inkontinecija) i nekim drugim oboljenjima nametnuo je potragu za minimalno invazivnim postupcima za liječenje tih ginekološko – uroloških bolesti. Jedni od najperspektivnijih postupaka su razvijeni pomoću uređaja zasnovanih na energiji, kao što su laseri CO2 laser i Erbium: Yag. Prije 11 godina smo počeli sa primjenom CO2 – “hirurškog” lasera za liječenje premalignih promjena na grliću materice (CIN) i kondiloma. Nakon toga uvidjevši prednosti lasera, prije 6 godina nabavljamo Erbium: Yag laser za liječenje stresne urinarne inkontinencije, sindroma opuštene vagine, gubitka osjećaja i seksualnog zadovoljstva, genitourinarnog sindroma menopauze, suhoće vagine i prolapsa (spada) karličnih organa.

 

Prateći savremene  trendove u medicine Poliklinika Agram je nakon edukacije osoblja prva u BiH počela sa laserskim intervencijama u ginekologiji. Više stotina uspješnih intervencija i zadovoljnih pacijentica su znak da smo odabrali pravi put.

 

agram-poliklinika


 
Možete li za naše čitatelje pobliže objasniti šta tačno podrazumijevaju laserske intervencije koje obavljate u poliklinici Agram i kako se, budući da je to jedan od najrasprostranjenijih problema, laserom liječe početne premaligne promjene na grliću maternice (CIN)?

 

Jedna od do sada najefikasnijih metoda liječenja početnih promjena na grliću materice je hirurški CO2 laser. Laserski zrak je visoko koncentriran i snažan snop svjetlosti koji na različite načine stupa u interakciju sa tkivom. Zbog tih fizičkih karakteristika laserski zrak se može koristiti za vaporizaciju (isparavanje) promjene. Prednosti laserske tehnike su beskrvne i visoko precizne operacije kojima se uklanja samo promijenjeno tkivo. Snop laserskog zraka ubija sve viruse, bakterije, gljivice tako da je operativno polje potpuno sterilno što ubrzava zarastanje rane bez postoperativnih ožiljnih deformacija. Kako se oboljenje javlja u sve mlađoj populaciji i većina žena nije rađala, zbog očuvanja funkcije grlića, laser je jedna od najprihvatljivijih metoda izbora liječenja. Sve intervencije se izvode ambulantno, ne zahtijevaju opću anesteziju i pacijentica nakon 30 minuta ide kući. Rijetke su komplikacije, a procenat izliječenja je velik (oko 92 %). Do sada se laser pokazao i kao najefikasnija metoda za liječenje spolnih bradavica (kondiloma).

 

Osim CIN-a i liječenja kondiloma, u kojim još slučajevima primjenjujete lasersko liječenje?

 

Druga primjena I drugi laser je tzv Erbium :Yag laser koji se koristi liječenje stresne urinarne inkontinencije, sindroma opuštene rodnice, genitourinarnog sindroma menopause i prolapse (spada) karličnih organa. Toplinsko zagrijavanje stvoreno ovim laserom koji je odobrila FDA potiče tkivo vagine da se prirodno stegne, a nakon toga uzrokuje stvaranje kolagena.

Oko 40 % žena nakon poroda ima problem sa elastičnosti zida vagine i probleme sa zadržavanjem mokraće. Laserska neinvazivna vaginoplastika  je potpuno bezbolna metoda  koja već nakon jednog tretmana ženu rješava problema te prevenira potrebu za hirurškim zahvatom u budućnosti.


Stres inkontinencija je najčešći oblik inkontinencije, a nevoljno otjecanje urina se javlja kada  se poveća pritisak (stres) na mokraćni mjehur  npr. pri  kašljanju, kihanju, tjelovježbi.. Uzrok je slabljenje mišića dna zdjelice koji podržavaju mjehur najčešće nakon poroda. Ostali faktori koji mogu pogoršati kliničku sliku su bolesti koje uzrokuju kašalj, pušenje, gojaznost, prekomjerna konzumacija alkohola i kofeina, menopauza, neki lijekovi. Prva opcija je vježbanje mišića dna zdjelice- Kegelove vježbe te regulisanje uzimanja tečnosti. Sve to, uz zdrav životni stil, može značajno ublažiti tegobe. Druge opcije su hiruški tretmani koji bi zbog rizika koje nose trebali biti rezervisani u strogo indiciranim i težim slučejevima.


Poliklinika  Agram prva i jedina u Bosni i Hercegovini koristi novu, neizvazivnu laser terapiju (IncontiLase) u  liječenju blage i umjerene stres inkontinencije. Učinkovitost lasera se temelji na  fototermalnoj stimulaciji  koja potiče  sintezu novih kolagenih vlakana vagine i  fascije mišića koje potom daju veću potporu mokraćnom mjehuru. Na isti način laser pomaže i u liječenju spada mokraćnog mjehura (cistokela).

 

Kakvi su podaci o uspješnosti ovakve terapije i liječenja i kada je kod pacijentica primjetno prvo olakšanje? Postoje li neke eventualne komplikacije koje se mogu dogoditi prilikom ovakvih zahvata?  Kakve su povratne informacije Vaših pacijentica?

 

Znanstveni rezultati navode 68 % uspješnost terapije (izliječenje), a 94% poboljšanje  nakon 120 dana. Komplikacije  i pogoršanje stanja nije navedeno niti u jednom slučaju. Glavne prednosti IncontiLase  su bezbolan, jednostavan postupak, bez krvarenja, rezanja, šavova. Oporavak je brz bez potreba za korištenjem analgetika ili antibiotika. Nema posebnih preoperativnih priprema kao ni posebnih postoperativnih ograničenja tako da se pacijentice mogu odmah vratiti  svojim uobičajenim aktivnostima.

 

Prije intervencije pacijentice popunjavaju tzv ICIQ upitnik , samoprocjenu stanja te se na osnovu zbira bodova određuje trenutno stanje. Nakon toga na kontrolnim pregledima se ocjenjuje stanje poboljšanja ili pogoršanja subjektivnim osjećajem pacijentice. Iz podataka koje mi imamo, oko 70 % pacijentica navodi značajno poboljšanje što odgovara podacima iz  literature. Do sada nismo imali niti jednu prijavljenu komplikaciju te slobodno mogu zaključiti da je laser izuzetno učinkovita I bezbjedna metoda.
 

taib-delic-2
Prim. dr. Taib Delić, dr. med., specijalist ginekologije i opstetricije, radi u Poliklinici AGRAM od 2008 godine. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1991. godine gdje se i zaposlio na naučnom projektu DC XIV. Od 1992. godine zaposlen je u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika MUP-a BiH. Specijalistički ispit iz ginekologije i akušerstva polaže na Ginekološko akušerskoj klinici u Sarajevu 1998. godine. Završio je niz stručnih tečajeva i škola, među kojima i Ian Donald Inter – University School of Medical Ultrasound, Školu za patologiju cerviksa, vagine, vulve i kolposkopiju kao i edukacije iz oblasti primjene lasera u ginekologiji. Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu završio je dva nivoa SHCE 1,2 iz oblasti zdravstvenog menadžmenta. U Poliklinici AGRAM 2009. godine je prvi u BiH uveo metode laserskog liječenja premalignih promjena na grliću materice, području u kojem se 2014. godine uvodi i nova metoda laserskog liječenja stresne urinarne inkontinencije. U aprilu 2010. godine dodijeljeno mu je počasno zvanje primarijus.
Predsjednik je Zdravstvene komisije Olimpijskog komiteta BiH i Direktor Ian Donald Inter – University School of Medical Ultrasound za Bosnu i Hercegovinu.
Član upravnog odbora Svjetske Asocijacije Perinatalne Medicine (WAPM).
Profesionalni interesi:
Ultrazvuk u ginekologiji i perinatologiji, primjena lasera u ginekologiji.
Taib Delić obavlja funkciju Ravnatelja Poliklinike AGRAM od 2008. godine.

Za koji tip zahvata se pacijentice u BiH najčešće odlučuju što se tiče estetskih intervencija koje podrazumijevaju primjenu lasera? 
 
 

Osim tzv. zatezanja ili rejuvenacije (tightening) vagine, ne radimo druge intervencije iz oblasti koja se sada i zvanično zove estetska ginekologija. Nedavno smo počeli raditi i PRP vagine gdje sa vlastitom plazmom, hijaluronom i faktorima rasta potičemo obnavljanje sluznice vagine. Kombinacija lasera, a nakon toga primjena PRP je značajno poboljšala rezultate liječenja.

 

S obzirom na inovativnost, stručnost i kvalitetu materijala potrebnog za zahvate, o kakvoj visini cijena je ovdje riječ? Koliko koštaju pojedina liječenja ovog tipa?

Cijena jednog tretmana Erbium lasera za podmlađivanje vagine i stresnu inkontinenciju je 200 KM, a cijena hirurškog CO 2 lasera ovisi o stepenu promjene i težini slučaja kod kondiloma.

 

Kako BiH stoji s razvojem i uopće informiranošću o ovakvim medicinskim dostignućima u odnosu na regiju?


Iz našeg iskustva mogu zaključiti da smo uspjeli  promovisati primjenu lasera u BiH i on je definitivno našao mjesto u liječenju navedenih bolesti. Ono što također smatram uspjehom je da su pacijentice sazavši da im možemo pomoći, konačno progovorile o problemima koje imaju u svakodnevnom životu zbog nevoljnog otjecanja urina ili zbog spada mokraćnog mjehura ili rastegnute vagine. Poliklinika Agram prati trendove savremene medicine i jedni smo od prvih u regiji koji smo počeli primjenjivati laser u ginekologiji. Razlika je u tome što je sada laser postao rutinska metoda u stotinama ordinacija u regiji, a u BiH se radi na par mjesta.

 

Dr. Delić, stiglo je ljeto. Ženski dio populacije u ovo doba nerijetko muku muči s raznim vaginalnim infekcijama, naročito je to nezgodno prilikom ljetovanja... Možete li našim čitateljicama savjetovati kako prevenirati takve teškoće?


Prije svega, za mlađu populaciju moj savjet je da koriste prezervative kao zaštitu od neželjene trudnoće i seksualno prenosivih bolesti. Isto tako, prilikom ljetovanja na moru, redovno presvalačenje mokrog kupaćeg kostima i korištenje probiotika su koristan savjet za spriječavanje razvoja bakterijske vaginoze i kandidijaze.

 

agram-poliklinika

 

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook