Od 30. jula do 1. augusta u Stocu

Predstavljen program ovogodišnjeg trodnevnog Festivala kulture 'Slovo Gorčina'

Kultura06.07.21, 10:10h

Predstavljen program ovogodišnjeg trodnevnog Festivala kulture 'Slovo Gorčina'
Brojni kulturni, umjetnički i književni sadržaji obilježit će pedesetu godišnjicu postojanja Festivala kulture "Slovo Gorčina" u Stocu, koji će biti održan od 30. jula do 1. augusta ove godine

 

 

U bašti Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine juče se održana konferencija za medije kojom je najavljen sadržaj trodnevnog Festivala kulture Slovo Gorčina, manifestacije sa jednom od najdužih tradicija u Bosni i Hercegovini.


Uprkos brojnim izazovima u pogledu organizacije ovogodišnjeg festivala, Organizacioni odbor festivala uspio je pripremiti kvalitetan program kojim će dostojno obilježiti velikih i značajnih 50 godina postojanja ove manifestacije.


- Pedeseta godišnjica Slova iznimno je važan datum za Maka Dizdara i njegov poetski program buđenja srednjovjekovnih glasova zakopanih ispod stećaka Radimlje; za grad Stolac kao nekada istinski urbanu sredinu koja je od sedamdesetih godina prošlog stoljeća doživjela svojevrsno zlatno doba, a potom i kataklizmu devedesetih i tešku poslijeratnu realnost; ali i za bosansku ili bosanskohercegovačku kulturu uopće, koja je u motivu podignute ruke sa stećka na Radimlji našla jedan od svojih najpotentnijih simbola - kazao je Gorčin Dizdar, predsjednik Upravnog odbora U.G. Slovo Gorčina.


Otvaranje festivala planirano je za petak, 30. jula, u 20.00 sati na tradicionalno najvažnijoj lokaciji za Slovo Gorčina –  nekropoli stećaka Radimlja, na kojoj je ova manifestacija davne 1971. godine i započela. U okviru ceremonije otvaranja biće održana i svečana akademija, te proglašenje dobitnika nagrade Mak Dizdar za najbolju neobjavljenu zbirku poezije u 2021. godini.


Tim povodom Semezdin Mehmedinović, predsjedavajući žirija za dodjelu nagrade Mak Dizdar u 2021. godini, ističe kako je ovo festival koji se pokazuje kao jedan od najdragocenijih festivala u regionu.


- Kad kažem regionu, onda mislim na prostoru tog nekog zajedničkog jezika na prostoru bivše države, zbog toga jer jedan od programa festivala je izbor najbolje prve neobjavljene pjesničke knjige. Na taj konkurs rukopisi stižu iz cijeloga regiona. Ove godine pristigao je 51 rukopis, i oni su zapravo jedan od najstarijih i najljepših snimaka toga šta je književnost koja se ovdje piše. Mislim da je to ona vrsta dragocjenosti koju bi po svaku cijenu trebalo održati - objašnjava on.


U ovogodišnjem programu naći će se i poetsko-plesni performans E da ednom prestanu gorčine..., zasnovan na Makovim stihovima u režiji sarajevske režiserke Sabrine Begović – Ćorić, koja je za medije  kazala kako joj je velika čast i zadovoljstvo dobiti povjerenje za suradnju na ovom velikom jubileju.


- Ono što je moja nakana je da govorimo o univerzalnosti svih ovih 50 godina ali i onih godina prije i godina koje nadolaze, te šta je to poruka Maka Dizdara koja se održala svih ovih godina i koja nas na taj način inspiriše.  Pokušavamo uspostaviti jednu vrstu dijaloga između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti da vidimo koji su to motivi koji se ponavljaju, koji su to pozivi da budemo bolji ljudi, da se prisjećamo, da ne zaboravljamo, da održimo kulturu sjećanja ali i da zadržimo one dobre vrijednosti koje je Mak Dizdar isticao, nešto dobro u ovim lokalnim ljudima, što je on znao tako maestralno iznjedriti u svojoj poeziji.


Vesna Pirija, članica Upravnog odbora, napomenula je kako ove godine festival ima posebnog gosta – Alexa Elenu, fotografa i muzičara, koji je široj bh. javnosti poznat po tome što je bio u sastavu fantastičnog benda Bruce Dickinsona koji je u opkoljenom Sarajevu održao legendarni koncert u Bosanskom kulturnom centru.

 

- Sticajem okolnosti, Alex je postao i drag prijatelj našeg festivala i radujemo se što ćemo ga ugostiti u Stocu sa njegovom izložbom fotografija, muzičkim programom, ali naravno i prikazivanjem filma Scream for me Sarajevo - istakla je.


Pored filma Scream for me Sarajevo, na festivalu će se prikazati još dva filma: dokumentarni film Indexi, autorskog dvojca Zorana Kubure i Bojana Hadžiabića u produkciji BHRT-a i dokumentarni film Neka bude što šarenije, režisera Ade Hasanovića.


Također, u sklopu festivala predstavljaju se i 3 Buybookova autora: Adnan Žetica, Elvedin Nezirović i Adnan Repeša, kojima je zajednički imenitelj Hercegovina, a razgovor sa njima vodiće Semezdin Mehmedinović, koji je izvršio odabir ovog programa. U saradnji s Buybookom promoviše se i zbirka prošlogodišnje dobitnice nagrade Mak Dizdar, mlade splitske pjesnikinje Sare Kopeczky Bajić. Pored toga najavljen je i nastup beogradskog elektro-akustičnog muzičara Kira i video umjetnika Boba Blagočestivog, izložbe grafika Dževada Hoze, nastupi austrijskog benda Orient Okzident Express, te Nermina Alukića Čerkeza. Povodom obilježavanja pedesete godišnjice festivala biće upriličena promocija specijalnog izdanja biltena/monografije Slovo Gorčina, čiji je glavni urednik prof. dr. Alija Pirić.


- Festival donosi i savremene forme izražavanja, pa nam je iznimno drago da ćemo posjetiteljima ponuditi vrlo specifičan i raznolik muzički program, vj-ing, ali i izložbu Stećak.3D, koja je zasnovana na virtuelnoj stvarnosti i 3D modelima stećaka u saradnji sa Fondacijom Mak Dizdar - zaključuje Vesna Pirija.


Svi zainteresirani su pozvani da posjete festival od 30. jula do 1. augusta i uživaju u bogatom programu ovog jubileja pod stolačkim svodom.


Zahvaljujemo se partnerima i sponzorima festivala: Federalno ministarstvo kulture i sporta, OSCE, EU Info Centar, Fondacija Mak Dizdar, La Terra Nostra, Ministarstvo kulture i sporta KS, Buybook, Austrijski kulturni forum.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!