VIDEO/ STANARI U UL. MAGUDA 3 NAJAVLJUJU PRAVNU BITKU

Sarajlije u borbi za svoju zgradu i dvorište: Hadžibajriću, poništi oglas, kupac zemljišta na Alifakovcu neće moći graditi...

Biznis Klub30.06.21, 10:46h

Sarajlije u borbi za svoju zgradu i dvorište: Hadžibajriću, poništi oglas, kupac zemljišta na Alifakovcu neće moći graditi...
“Krećemo u postupak koji je dozvoljen svim pozitivnim zakonskim propisima, a žalosno je da će na kraju svu pričinjenu štetu snositi građani, poreski obveznici, jer država mora izvršiti isplatu štete iz budžeta koji pune porezni obveznici.”, poručuju stanari iz zgrade na adresi Maguda 3

 

 

Građani Sarajeva koji žive na adresi Maguda br. 3, (Alifakovac, Općina Stari Grad) obratili su se medijima saopštenjem u kojem iznose detalje svoje bitke za, kako navode, svoju zgradu i dvorište, odnosno zaštitu objekta koji se nalazi u pojasu nacionalnog spomenika BiH "Historijski urbani krajolik Sarajeva". 

 

Naime, načelnik Općine Stari Grad Sarajevo, putem Službe za imovinsko-pravne, geodetske poslove, katastar i stambene poslove raspisao je 14. juna ove godine Javni konkurs za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta, u vlasništvu ove općine, za izgradnju stambenog/stambeno-poslovnog objekta u ulici Maguda u Sarajevu.

 

Reagiranje stanara prenosimo u nastavku:


Prije nekoliko dana stanari koji žive na adresi Maguda 3 u Sarajevu obratili su se putem You Tube-a i društvenih mreža javnosti zbog zabrinutosti da će planirana izgradnja novog objekta, koji je ucrtan u Regulacioni plan "Alifakovac - Babića Bašča" u dvorištu njihove zgrade, a koja se nalazi u zaštitnom pojasu nacionalnog spomenika BiH "Historijski urbani krajolik Sarajeva", ugroziti ne samo ambijentalnu cjelinu, nego i njihove domove.

 


Nakon što su se stanari dana 23.06.2021. obratili Instituciji Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine sa molbom za hitnu reakciju, Institucija Ombudsmena je dana 25.06.2021. reagovala prema Općini Stari Grad i uputila akt u kojem se od Općine traže informacije u vezi sa žalbom.


Na svoj upit Kantonalnom zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, stanari su dobili odgovor da se stambeni objekat u ulici Maguda br. 3, izgrađen u austrougarskom periodu, nalazi na Listi evidentiranih, prethodno zaštićenih i zaštićenih nepokretnih spomenika kulture i prirodne baštine Kantona Sarajevo, u obuhvatu Ambijentalne cjeline Alifakovac, Naseljena područja/cjeline, pod brojem 2 1 01 003 E Z 1.


Objekat se nalazi i u zaštitnom pojasu nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine "Historijski urbani krajolik Sarajeva" ("Službeni glasnik B i H" br. 1/21).


Na evidentiranom, kao i na zaštićenom dobru baštine, u skladu sa Članom 24. Zakona o zaštiti kulturne baštine ("Službene novine Kantona Sarajevo" br. 2/00 i 37/08), ne smiju se izvoditi bilo kakvi radovi bez saglasnosti Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo.


Zbog toga stanari traže od Općine Stari Grad da poništi Javni konkurs od 14.06.2021. za prodaju zemljišta označenog kao k.č. 373/5, a čije je javno otvaranje ponuda najavljeno za 05.07.2021. jer eventualni kupac zemljišta neće moći graditi objekat kakav je Općina Stari Grad opisala u Javnom konkursu.


Stanare je na Youtube kanalu Maguda 3 javnim komentarom podržala i istaknuta sarajevska urbanistica, dipl.ing.arh. Vesna Hercegovac-Pašić i neumorni borac za očuvanje urbanih vrijednosti Sarajeva.

 

maguda-3-podrska-2


Ovim putem stanari iz zgrade na adresi Maguda 3 se javno zahvaljuju Instituciji Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine i Kantonalnom zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo na brzoj reakciji, te poručuju da su angažovali advokatsku kancelariju i kreću u pravnu borbu za svoju zgradu i dvorište.


“Krećemo u postupak koji je dozvoljen svim pozitivnim zakonskim propisima, a žalosno je da će na kraju svu pričinjenu štetu snositi građani, poreski obveznici, jer država mora izvršiti isplatu štete iz budžeta koji pune porezni obveznici.”, poručuju stanari iz zgrade na adresi Maguda 3.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 34

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još