Prof. Hasukić o detaljima testiranja

Kliničko ispitivanje prvog respiratora proizvedenog u BiH bit će na UKC Tuzla

Hronika28.06.21, 13:12h

Kliničko ispitivanje prvog respiratora proizvedenog u BiH bit će na UKC Tuzla
Prošle godine, u jeku pandemije COVID-19, kompanija TMD Group iz Gradačca dizajnirala je i proizvela prototip respiratora, koji je potom prošao detaljno testiranje u Centru za testiranje i evaluaciju medicinskih uređaja (MD-TEC) iz Velike Britanije. Kako je kazao Hasukić, klinička studija i izrada prototipa zahtijevala je jednu validaciju i to je učinio Institut za translacionu medicinu bolnice Queen Elizabeth u Birminghamu. Rezultati su odlični i zapravo dodatni poticaj za dalji rad na projektu

 

Kliničko ispitivanje prvog respiratora koji je proizveden u Bosni i Hercegovini nakon obimnih priprema uskoro bi trebalo početi u Tuzli, a testiranje uređaja vršit će medicinski stručnjaci Univerzitetskog kliničkog centra u tom gradu. Prof. dr. Šefik Hasukić iz Sektora za naučno-istraživački rad UKC-a Tuzla, bio je gost u emisiji N1 te je detaljnije govorio o ovoj temi.

 

Prošle godine, u jeku pandemije COVID-19, kompanija TMD Group iz Gradačca dizajnirala je i proizvela prototip respiratora, koji je potom prošao detaljno testiranje u Centru za testiranje i evaluaciju medicinskih uređaja (MD-TEC) iz Velike Britanije.

 

Kako je kazao Hasukić, klinička studija i izrada prototipa zahtijevala je jednu validaciju i to je učinio Institut za translacionu medicinu bolnice Queen Elizabeth u Birminghamu. Dodao je da su rezultati odlični i zapravo dodatni poticaj za dalji rad na projektu.

 

“Moramo reći da je grupacija TMD iz Gradačca, koja je napravila ovaj respirator u pandemiji, vrijedna svake pohvale. Oni su mozak i svoju tehnologiju iskoristili da naprave prototip respiratora koji je validaciju pozitivno položio”, naveo je Hasukić.

 

Pretkliničko testiranje dobro prošlo

 

Tek kada se završi klinička provjera respiratora na ljudima, pojašnjava dalje, znat će se da li je riječ o jednom jedinstvenom proizvodu.

 

“Vjerovatno će to biti kvalitetan respirator ako je bio dobar u pretkliničkom testiranju. Ukoliko se pokaže na pacijentima da ima mnogobrojne prednosti to će biti veliki napredak za našu državu i razvoj proizvodnje medicinske opreme u BiH i možda jedan poticaj za buduće saradnje”, naveo je.

 

Naredna faza ispitivanja koja će biti provedena na UKC Tuzla je klinička i ona je možda najosjetljivija u ovom slučaju.

 

“Svaka država ima pravila kako se provode klinička istraživanja i mi ćemo u dogovoru sa svima koji su uključeni u ovaj projekat morati postići da ova klinička ispitivanja zadovolje sve kriterije visoke kliničke prakse i ne smije se desiti nikakav propust i sve mora biti zakonski pokriveno i u skladu s medicinskim standardima”, istakao je Hasukić.

 

Važno je “proizvoditi i prodavati” pamet

 

Očekuje se da bi se do dvije godine ovaj respirator sigurno mogao koristiti na ljudima.

 

“S obzirom na to da smo na početku istraživanja, ne može se tvrditi tačan datum, ali je vrlo značajno da će bolnice moći nabavljati respiratore koji se ovdje proizvode jer to se još nije desilo u našoj državi. Vrlo je važno proizvoditi i prodavati pamet i mislim da svi to moramo stimulisati i razvijati”, kazao je sagovornik N1.

 

UKC Tuzla veoma respektabilna institucija

 

Dodao je da je područje naučno-istraživačkog rada duša jednog univerzitetskog kliničkog centra.

 

“Naše trenutno centralno mjesto za kliničko istraživanje ovog respiratora je u Tuzli, ali i nevezano za to, barem stotinjak projekata se odvijaju u skladu sa svim propisima u ovoj instituciji. Osim toga i najveći dio specijalizanata iz BiH svoj staž obavlja na našem UKC Tuzla. Ukoliko niste spojeni s najvišim bazama u svijetu, onda ne možete mnogo uspjeti, a naš UKC Tuzla se mnogo posvećuje mladim ljudima i ljekarima. Veliki broj je magisterija, doktorata i prezentacija ovdje urađeno i sarađujemo s ljudima iz svijeta i regije baš u tom pravcu”, poručio je na kraju Hasukić.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!