Više od dva miliona bh. državljana u iseljeništvu

BiH među deset zemalja koje najviše ovise o dijaspori: Posljednji podaci pokazuju da su uplate u padu

Biznis Klub28.06.21, 09:42h

BiH među deset zemalja koje najviše ovise o dijaspori: Posljednji podaci pokazuju da su uplate u padu
Bh. dijaspora, osim što šalje novac, dolazi turistički, ona je svakako i promotor BiH u svijetu. Pandemija je utjecala na to da se i dolasci, ali i ulaganja u BiH smanje

Više od dva miliona bh. državljana je u iseljeništvu, a svake godine ogroman novac uplaćuju u BiH. Posljednji podaci govore da je pandemija dovela do osjetnog pada uplata i doznaka iz dijaspore.

 

Ipak, oni koji nisu u BiH kažu kako će i dalje podržavati i ulagati u svoju matičnu državu, javlja N1.

 

Bh. dijaspora, osim što šalje novac, dolazi turistički, ona je svakako i promotor BiH u svijetu. Pandemija je utjecala na to da se i dolasci, ali i ulaganja u BiH smanje.

 

“Mislim da je bh. dijaspora vrlo emotivno vezana za zemlju porijekla, bit će izazov mobilizirati resurse tzv. druge i treće generacije predstavnika dijaspore. U okviru suradnje s lokalnim samoupravama pokušavamo promovirati tu vrstu umrežavanja i kroz sektoralni i transdisciplinarni pristup, imamo predstavnike iz gospodarstva i nevladinog sektora, kao i predstavnike javnih institucija. Na osnovu tih projekata koje smo do sada razvijali, koje smo nazvali lokalni meetup, identificiramo potrebe i očekivanja i pokušavamo zajedničkim snagama doći do rješenja”, izjavio je Nikola Burić , direktor u organizaciji iDijaspora.
 

BiH spada u red 10 zemalja u svijetu koje najviše ovise o dijaspori. Prema podacima Središnje banke BiH, tekući transferi u 2019. su iznosili 4,2 milijarde a u 2020. 3, 8 milijardi KM . Osobni transferi, novčane doznake iz inozemstva su iznosili 2,9 milijardi a u 2020. 2,5 milijardi KM.

 

”Ono što je evidentno i što smo prognozirali prošle godine jest da će doći do značajnog pada podrške od strane dijaspore, zato što dijaspora ima svojih vlastitih problema u matičnim zemljama koje je pogodila globalna recesija uslijed pandemije. Preliminarni rezultati pokazuju da je došlo do 40-postotnog pada podrške od strane dijaspore, međutim vjerojatno ćemo dalje, kako mjeseci protječu, imati finalne podatke za ovud godinu , naravno razumijevajući da nikada ne možemo identificirati one neformalne transfere”, naveo je Admir Čavalić, ekonomski analitičar.
 

Čavalić kaže kako povećanje priljeva iz dijaspore ne očekuje u ovoj godini jer, kako kaže, s obzirom na iskustvo ranijih globalnih kriza, poboljšanje možemo očekivati za dvije do tri godine.

 

O značaju bh. dijaspore govorio je i veleposlanik SAD-a u BiH koji je istaknuo da se BiH pokreće investicijama iz dijaspore te da doznake iz dijaspore sudjeluju s 14% u domaćoj ekonomiji.

 

“Investitori iz bosanskohercegovačke dijaspore služe kao most prema budućem prosperitetu, većem prosperitetu, čije iskustvo izvan zemlje može pomoći da se pokrenu ekonomske reforme. U isto vrijeme oni koriste poznavanje domaćeg gospodarstva, koje drugim investitorima manjka, i to pokreće ekonomiju BiH već danas”, kazao je Eric Nelson, veleposlanik SAD-a u BiHž

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još