VIDEO/ Lakše i brže do mora

Svitavi će odzvoniti! Izgradnja moderne ceste Stolac - Neum u punom jeku, evo kada bi trebala biti završena

Biznis Klub27.06.21, 17:33h

Svitavi će odzvoniti! Izgradnja moderne ceste Stolac - Neum u punom jeku, evo kada bi trebala biti završena
Vožnja završenim dionicama je pravo uživanje, pa s nestrpljenjem očekujemo potpuni završetak kada ćemo jednom za sva vremena Svitavi i čekanjima na graničnim prijelazima reći zbogom

 

Magistralna cesta koja povezuje Stolac i Neum trebala bi biti završena u prvoj polovini naredne godine, a prema relevantnim procjenama putovanje između dva grada trajat će nešto više od 20 minuta.

 

Iako su prethodnih dana temperature bile visoko iznad 30 stepeni Celzijusa, radovi traju nesmanjenim intezitetom. Da sve ide planiranom dinamikom uvjerila se i ekipa Faktora.

 

Vožnja završenim dionicama je pravo uživanje, pa s nestrpljenjem očekujemo potpuni završetak kada ćemo jednom za sva vremena Svitavi i čekanjima na graničnim prijelazima reći zbogom.

 

Ova moderna saobraćajnica počinje iz Drenovca, a završava u mjestu Stolovi nakon devet kilometara vožnje. Zbog trenutnih radova na poddionici Hutovo-Cerovica-Stolovi od deset kilometara morali smo skrenuti na staru cestu.

 

Vožnja ovom gotovo jednosmjernom, krivudavom cestom zaista je mučna, a vozila se vrlo teško mimoilaze što samo dodatno dokazuje koliko je nova cesta prijeko potrebna.

 

Ako se odlučite na putovanje ovom cestom, potreban je dodatni oprez zbog loše preglednosti, ali i brojnih mašina koje ukazuju da se radovi odvijaju punom parom.

 

Pravi je užitak ponovo se vratiti na novu cestu, odnosno poddionicu Hutovo-Prapratnica na kojoj se nalazi i moderni tunel Žaba dug 975 metara.

 

Putovanje ovom dionicom je kratko, oko tri kilometra, nakon čega ponovo morate na staru cestu jer se trenutno izvode radovi na dijelu puta od Prapratnice do Broćanca.

 

Na sreću, ubrzo se ponovo vraćate na novu cestu i narednih 12 kilometara mirno se vozite sve do Neuma.

 

Gradnja magistralne ceste Stolac-Neum počela je u aprilu 2018. godine, a vrijednost radova procijenjena je na 72 miliona KM.

 

U sklopu ove dionice bit će urađena i stolačka zaobilaznica duga 1,3 kilometra, a lokalne vlast već su dale urbanističku saglasnost.

 

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!