pravo na bosanski jezik

Mašić: Pozdravljam odluku Ustavnog suda BiH - maltretiranje djece bošnjačkih povratnika u RS se mora zaustaviti!

Front24.06.21, 19:57h

Mašić: Pozdravljam odluku Ustavnog suda BiH - maltretiranje djece bošnjačkih povratnika u RS se mora zaustaviti!
Mašić je naglasio da borba za prava djece povratnika u RS traje više od jednog desetljeća, od kada se od strane SNSD-ove vlasti u ovom entitetu osporava Bosanski jezik

 


 


Damir Mašić, šef Kluba zastupnika u Parlamentu FBiH i bivši ministar obrazovanja i nauke u Vladi FBiH (2011.-2015.), pozdravio je odluku Ustavnog suda BiH kojom je poništena presuda Vrhovnog suda RS-a, kojom se negiralo postojanje diskriminacije za bošnjačke učenike u Konjević Polju.


Mašić je naglasio da borba za prava djece povratnika u RS traje više od jednog desetljeća, od kada se od strane SNSD-ove vlasti u ovom entitetu osporava Bosanski jezik.


Zbog toga su prve konkretne mjere, kako bi se barem donekle zaštitila prava djece povratnika iz Konjević Polja, donesene početkom 2014. godine kada je Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH na čelu sa Mašićem, a u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH, Ministarstvom za raseljene osobe i izbjeglice FBiH i Ministarstvom obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo osiguralo i finansiralo instruktivnu nastavu u Novoj Kasabi po nastavnom planu i programu FBiH.


Također, u septembru 2014. godine po istom modelu i uz asistenciju Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona krenula je i instruktivna nastava za djecu povratnika u Vrbanjcima kod Kotor Varoši.


Obzirom da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine svojom odlukom predmet vratio Vrhovnom sudu RS-a na ponovno odlučivanje, za nadati se da će u ovom sudu ovaj put preovladati razum i pravda u odnosu na politikanstvo vladajućeg SNSD-a koji pod svojim uticajem uglavnom drži i kontroliše pravosuđe u RS-u.


Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara i Vlada Federacije, pogotovo sada nakon odluke Ustavnog suda BiH, moraju se konačno direktno uključiti u borbu za osporena i onemogućena osnovna ljudska prava bošnjačkih povratnika u RS-u.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još