Dostavljen dokaz da je riječ o donaciji

Zašto se pokušalo manipulisati istinom u slučaju profesorica Stomatološkog fakulteta: Koja je prava cijena implantata?

Hronika24.06.21, 13:31h

Zašto se pokušalo manipulisati istinom u slučaju profesorica Stomatološkog fakulteta: Koja je prava cijena implantata?
Želeći otkloniti svaku sumnju i o navodnoj vrijednosti implatanata od 40.000 KM o kojoj se spekuliše, kompanija Ritter Implants je dostavila jasnu specifikaciju sa navedenim cijenama

 

Izvor: Pressmedia.ba

 

Nakon što su pojedini mediji objavili da su profesorice sa Stomatološkog fakulteta pokušale prokrijumčariti zubne implantate, a koje su putovale s dekanom Muhamedom Ajanovićem, promptno je reagirano iz ove institucije.

 

Podsjetimo, profesorice su po dolasku u Sarajevo bile podvrgnute pojačanoj kontroli pripadnika Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), a na osnovu anonimne prijave. Tom prilikom, kako je saopćeno iz UIO, oduzeti su zubni implantati i ostala roba, ukupne vrijednosti oko 40.000 KM, te su bez provjere tačnosti informacija, a sinhronizovanim djelovanjem nekoliko režimskih medija optužene da su navedenu robu švercovale.

 

Ovakvi netačni navodi odmah su demantovani te je pojašnjeno o čemu je riječ:

 

– Predmetni stomatološki materijal nam je uručen zbog toga što je potrebno da se sudionici stručnog usavršavanja u organizaciji Stomatološkog fakulteta, prije otpočinjanja same edukacije, upoznaju sa tehnologijom i sistemom materijala koje proizvodi kompanija Ritter, kako bi se izbjegli eventualni problemi za vrijeme trajanja neciklične studije Dental implants from basic to advanced. Ovo je razlog zbog kojeg smo iz Sjedinjenih Država nosili donirane implantate, a ne namjera krijumčarenja, kako ste to netačno u svom tekstu naveli.

 

Da su navodi koji su stigli sa Stomatološkog fakulteta u Sarajevu istiniti potvrđuje i faksimil dopisa poslanog prema ovoj instituciji od strane kompanije Ritter Implants GmbH&Co. KG, sa kojom Stomatološki fakultet ima od ranije uspostavljenu saradnju te koja je i ranije donirala dentalne implantate i prateću opremu ovoj instituciji.

 

U dopisu je precizno navedeno da je riječ o donaciji i čega tačno.

 

ritter-implants

 

Želeći otkloniti svaku sumnju i o navodnoj vrijednosti implatanata od 40.000 KM o kojoj se spekuliše, kompanija Ritter Implants je dostavila jasnu specifikaciju sa navedenim cijenama.

 

ritter-implant-mail

 

ritter-implants-cijene

 

Pressmedia.ba je o svemu navedenom zatražila komentar Muhameda Ajanovića, dekana Stomatološkog fakulteta u Sarajevu.

 

– Hvala što ste me nazvali da provjerite autentičnost e-maila sa prilogom. Ovaj e-mail je autentičan, te koristim priliku da vas pozovem da kontaktirate i predstavnike kompanije Ritter kako bi eventualno, a u slučaju daljnjih sumnji, dobili potvrdu i od njih. Fakultet je sve relevantne informacije i dokumente dostavio nadležnim organima na daljnje postupanje pa i Tužilaštvu BiH, jer sam duboko svjestan činjenice da se ovo ne dešava slučajno već je izraz ozbiljnog angažmana Osmana Mehmedagića i njegovih saradnika u brojnim institucijama pa i u UIO. Sve ovo za cilj ima osvetu meni, a zbog toga što sam se odvažio odazvati kao svjedok Tužilastvu BiH u predmetima koji se tiču dotičnog i njegovog intimusa Ranka Debevca - rekao je Ajanović.

 

On dodaje i da predmetni stomatološki materijal koji je uručen, treba da se koristi na edukaciju koju u Sarajevu organizira Stomatološki fakultet u periodu od 10.07.2021. do 13.07.2021. godine.

 

- Riječ je o necikličnom studiju – Dental implants from basic to advanced, na kojem će kao predavači sudjelovati dr. Maurice Salama DMD, dr. Howard Gluckman BDS, zubni tehničar Amar Canajas i naše malenkosti, prof. dr. Lejla Kazazić, prof. dr. Selma Tosum Pošković i prof. dr. Muhamed Ajanović. Materijal je potreban kako bi sudionici stručnog usavršavanja u organizaciji Stomatološkog fakulteta, prije otpočinjanja same edukacije, imali priliku da se upoznaju sa tehnologijom i sistemom materijala koje proizvodi kompanija Ritter, a kako bi se izbjegli eventualni problemi za vrijeme trajanja neciklične studije Dental implants from basic to advanced - pojasnio je dekan Ajanović.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 23

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još