Policija i vatrogasci na terenu

Drama na Stupu: Izlila se nitratna kiselina, evakuisano šire područje

Hronika23.06.21, 16:40h

Drama na Stupu: Izlila se nitratna kiselina, evakuisano šire područje
Nitratna kiselina je izrazito korozivna i toksična. Riječ je o snažnom oksidirajućem sredstvu koje u spoju sa cijanidima, karbidima i metalnim prahom može biti eksplozivno

 

U krugu firme "Favorit BH" na Stupu je došlo do izlijevanja veće količine nitratne kiseline zbog čega su evakuisani svi koji se nalaze unutar i u neposrednoj blizini objekta.

 

Nitratna kiselina predstavlja opasnost po okolinu i ljude, no nema informacija da za sada postoje neke ozbiljne posljedice na one koji su se našli u blizini.

 

Nitratna kiselina je izrazito korozivna i toksična. Riječ je o snažnom oksidirajućem sredstvu koje u spoju sa cijanidima, karbidima i metalnim prahom može biti eksplozivno.

 

Curenje nitratne kiseline je prijavila firma "Favorit BH".

 

- Zaprimili smo poziv iz firme da je došlo do izljeva nitrante kiseline. Organizirali smo se, obezbijedili vatrogasnu ekipu, policijsku patrolu, predstavnike vodovoda i sada će specijalizirana firma će izvršiti neutralizaciju kiseline. Tu smo iz preventivnih razloga da ne bi došlo do izlijevanja u podzemne vode. Sada se vrši uviđaj - kazao je Dženan Brkanić iz Kantonalne uprave Civilne zaštite.

 

- U 15.05 sati u ulici Pijačna, općina Ilidža, u krugu jedne firme je prilikom utovara jednog PVC bureta od 1.000 litara došlo do curenja azotne kiseline koja je iscurila na zemljanu površinu. Vatrogasci su intervenisali, razrijedili vodom tu kiselinu. Prilikom ovoga događaja nije bilo povrijeđenih - kazali su iz Operativnog centra MUP-a KS.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još