nema zezanja

Australac proveo tri dana na Novom Zelandu i pozitivan je na koronu, glavni grad od večeras pod epidemiološkim ograničenjima

Hronika23.06.21, 10:08h

Australac proveo tri dana na Novom Zelandu i pozitivan je na koronu, glavni grad od večeras pod epidemiološkim ograničenjima
Stanovnici Wellingtona sada će se suočiti s ograničenjima od srijede navečer, najavio je Chris Hipkins, ministar za odgovor na COVID-19

 

Glavni grad Novog Zelanda stavljen je pod epidemiološka ograničenja nakon što je australski posjetilac bio pozitivan na koronavirus.

 

Zdravstveni službenici upozoreni su u utorak navečer da je Australac proveo tri dana na Novom Zelandu, prije nego je bio pozitivan nakon povratka u Sydney.

 

Stanovnici Wellingtona sada će se suočiti s ograničenjima od srijede navečer, najavio je Chris Hipkins, ministar za odgovor na COVID-19.

 

Ograničenja "nisu zaključavanje", već mjere predostrožnosti radi "prekida potencijalnog lanca prijenosa", rekao je Hipkins, prenosi dpa.

 

"Prvo i najvažnije želimo osigurati da Novozelanđani ne budu nepotrebno izloženi koronavirusu."

 

Škole i poduzeća  ostaju otvorena, međutim okupljanja bi bila ograničena na 100 ljudi, uz strogo provođenje pravila fizičkog distanciranja.

 

Nova ograničenja bit će na snazi ​​barem do nedjelje, rekao je Hipkins.

 

U ostatku Novog Zelanda ne primjenjuju se ograničenja, iako ljudi još uvijek moraju nositi maske za lice u javnom prijevozu.

 

Novi Zeland i Australija od sredine aprila dopuštaju putovanje između dviju zemalja bez karantina.

 

U srijedu je Novi Južni Wales zabilježio ukupno 31 slučaj zaraze   povezane s klasterom koji se pojavio na  u Bondi Junctionu, istočnom predgrađu Sydneya, uključujući 10 slučajeva  u 24 sata u utorak navečer.

 

Australac koji je posjetio Novi Zeland radi u zdravstvu u Bondi Junctionu, saopćile su novozelandske zdravstvene vlasti.

 

Novi Zeland prijavio je ukupno 2.367 slučajeva Covid-19, sa 26 smrtnih slučajeva.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!