Galerija Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu

Otvorena umjetnička instalacija 'Žilet žica simfonija' Jasmile Žbanić

Kultura23.06.21, 08:00h

Otvorena umjetnička instalacija 'Žilet žica simfonija' Jasmile Žbanić
Umjetnička instalacija se sastoji od videa, muzike i intalacije koja poziva publiku da iskusi ono što je skriveno od naših očiju i tijela, kontrast između žice i ljudskih vrijednosti

 

U Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu jučer je otvorena umjetnička instalacija rediteljice Jasmile Žbanić u okviru projekta Resilience udruženja Kontakt.

 

Umjetnička instalacija se sastoji od videa, muzike i intalacije koja poziva publiku da iskusi ono što je skriveno od naših očiju i tijela, kontrast između žice i ljudskih vrijednosti.

 

Kompozitor Ališer Sijarić izjavio je da je s radošću primio ponudu Jasmile Žbanić da napiše muziku za njen dokumentarni film, jer oduvijek je cijenio njen umjetnički rad.

 

- Iz ove saradnje proizašla je instalacija Razor Wire Ensemble, odnosno 'Žilet žica simfonija', koja tematizira projekte izgradnje zidova od žilet žice s ciljem da se odbije i spriječi dolazak izbjeglica s Bliskog i Srednjeg istoka, a koje su premrežile granice nekih država srednje Evrope. Takvi krajolici ispresjecani žilet žicom neodoljivo su počeli podsjećati na zloćudne epizode iz evropske prošlosti uzrokovane ideologijom nacionalizma i ksenofobije - kazao je Sijarić.

 

Narcisa Cvitanović iz Udruženja za podsticanje i istraživanje izvedbenih umjetnosti Kontakt izjavila je da umjetnička instalacija "Žilet žica simfonija" redateljice Jasmile Žbanić "opominje kuda vode podjele koje zanemaruju vrijednost ljudskih života i dijele ih na vrijedne i manje vrijedne".

 

- Snažna je uloga i obaveza umjetnica i umjetnika u stvaranju boljeg i humanijeg društva, otpornog na podjele i na granice koje brišu bit ljudskog postojanja”, rekla je Cvitanović.

 

Postavku u Sarajevu realizira udruženje Kontakt u saradnji s produkcijom Deblokada, Akademijom likovnih umjetnosti i Sonemus Fest-om uz podršku Rockefeller Brothers Fund-a u sklopu projekta Resilience.

 

Instalacija je prvi put postavljena na Međunarodnom festivalu Mittelfest 2018. godine.

 

Instalaciju je moguće posjetiti 23. i 24. juna od 13 do 20.00 sati u Galeriji ALU Sarajevo.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!