Veliki uspjeh članova Asocijacije inovatora BiH

Nagrađeno svih šest inovacija iz BiH: Netopivi fišek za sladoled, kruti šampon, maska protiv virusa, cilindrična alatka za...

Biznis Klub22.06.21, 15:24h

Nagrađeno svih šest inovacija iz BiH: Netopivi fišek za sladoled, kruti šampon, maska protiv virusa, cilindrična alatka za...
Najbolji rezultat ostvarila je sarajevska magistrica građevinskih nauka Dragana Janković, čije su obje inovacije dobile zlatne medalje

 

Bosanskohercegovački inovatori postigli su izuzetno dobar uspjeh na 14. Međunarodnoj izložbi inovacija „Intarg '21“, održanoj 15. i 16. juna u poljskom gradu Katovice, drugi put online.

 

Prema sinoć objavljenim rezultatima, nagrađeno je svih šest inovacija članova Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine.

 

Najbolji rezultat ostvarila je sarajevska magistrica građevinskih nauka Dragana Janković, čije su obje inovacije – „Cilindrična alatka za brušenje i poliranje tankih uzoraka” i „Kalup za izlijevanje tankih uzoraka“ dobile zlatne medalje. Uz to, za „cilindričnu alatku“ dobila je i specijalnu nagradu izložbe „Euroinvent“, koja je prošlog maja održana u Jašiju, Rumunija. Zanimljivo je da se Dragana godinama bavi inovatorstvom, ali da joj je ovo prva izložba na kojoj je predstavila neke od svojih radova.

 

Bh. naučna zajednica obogaćena je i trećom zlatnom medaljom, za „Metodu integracije procesa za proizvodnju cementa i sode u cilju smanjenja emisije CO2“, čiji su autori tuzlanski tehnolozi prof. dr. sc. Zehrudin Osmanović, doc. dr. sc. Nedžad Haračić, mag. sc. Nisad Avdić i dipl. inž. Damir Mulamehmedović.

 

Srebrnu medalju dobila je Meliha Klopić Murtić iz Cazina za „cili“, koji se ručno izrađuje od ljekovitih krajiških biljaka, u preciznim proporcijama od stotih dijelova grama.

 

Ovu medalju je dobio i Sašenko Sadiković iz Ljubuškog, za „Zaštitnu masku protiv virusa“.

 

Sadiković je dobio i jednu bronzanu medalju za „Netopivi fišek za sladoled“.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!