SNIMANJE POČINJE KRAJEM OVE GODINE

Dobre vijesti za bh. film stižu iz komšiluka: Filmski centar Srbije podržao novi projekat DEPO produkcije 'Djeda Mraz u Bosni'

Kultura22.06.21, 15:22h

Dobre vijesti za bh. film stižu iz komšiluka: Filmski centar Srbije podržao novi projekat DEPO produkcije 'Djeda Mraz u Bosni'
Podrškom iz Srbije ovaj projekat DEPO-a je sve bliži svojoj realizaciji; predhodno je film podržala Fondacija za kinematografiju Sarajevo, kao i Hrvatski audio-vizualni centar preko koproducenta iz Hrvatske

 

 

 

Dobre vijesti za bh film stižu iz Srbije: Filmski centar Srbije podržao je novi projekat DEPO produkcije – dugometražni igrani film „Djeda Mraz u Bosni“ reditelja Emira Kapetanovića. Scenarij za film pisao je Vahid Duraković, dok je Kapetanović i koscenarita ovoga filma.


Filmu je preko srpskog koproducenta Emote Production odobreno 5.160.000 dinara (oko 86.000,00 KM), dok je komsija koja je vrednovala ovaj projekat navela:


„Djeda Mraz u Bosni“ je projekat koji se zasniva na jednostavnom predlošku, na pokušaju jedne glumačke trupe da održe predstavu o Deda Mrazu za lokalne klince u jednom bosanskom selu. No, ono što bi trebalo biti najjednostavnije i normalno, postaje povod za najluđe i najtužnije preokrete. Scenario odlično opisuje sav čemer i nadrealnost života zavađenih naroda u malom okruženju, bezizlaznost koja nas okružuje. Izaziva vrlo jaku emociju, gledalac  može u isto vrijeme da plače i da se smije, što je odlika uspjelih tragikomedija. U nekim trenucima humor podseća i na neku vrstu nastavka sarajevskih Nadrealista, na vrijeme dok smijeh nisu preuzeli tuga i očajanje.

Кomisija smatra da je ovaj projekat bitan za sve narode u našem regionu, a međunarodne političke tendencije pokazuju da je to gorka pilula i upozorenje koje može da nam pomogne u sagledavanju nadolazećeg globalnog opšteg ludila i podrivanja mržnje među nacijama koja se širi kao virus.“


Podrškom iz Srbije ovaj projekat DEPO-a je sve bliži svojoj realizaciji; predhodno je film podržala Fondacija za kinematografiju Sarajevo, kao i Hrvatski audio-vizualni centar preko koproducenta iz Hrvatske - Eurofilma.


Očekuje se i značajna podrška lokalnih zajednica, a film bi se trebao snimati krajem ove godine. Također, produkcija se trenutno nakazi u pregovirma se nekoliko evropskih sales agenata i distributera, koji bi također trebali biti partneri filma.


Ovaj film nastavak je kontinuiteta proizvodnje dugometražnih igranih filmova DEPO produkcije, koja zajedno sa UG Scena (Sarajevo) i „Plavim filmom“ (Zagreb) upravo ovih dana završava postprodukciju novog igranog filma Jasmina Durakovića „Praznik prazine“.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još