U okviru projekta 'Resilience'

Instalacija 'Žilet žica simfonija' rediteljice Jasmile Žbanić u Galeriji ALU

Kultura21.06.21, 14:12h

Instalacija 'Žilet žica simfonija' rediteljice Jasmile Žbanić u Galeriji ALU
Instalacija je prvi put postavljena na Međunarodnom festivalu Mittelfest 2018. godine

 

Umjetnička instalacija "Žilet žica simfonija" rediteljice Jasmile Žbanić bit će predstavljena u utorak, 22. juna u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu u okviru projekta "Resilience" Udruženja "Kontakt".

 

Umjetnička instalacija se sastoji od videa, muzike i instalacije koja poziva publiku da iskusi ono što je skriveno od naših očiju i tijela, kontrast između žice (i politike koja je postavlja) i ljudskih vrijednosti, saopćeno je iz Udruženja "Kontakt".

 

"Žilet žica simfonija" govori o promjenama i novom evropskom licu koje ljudi nikad nisu mogli niti zamisliti. Iako referenca na neke od najstrašnijih priča u Evropi, umjetnička instalacija također pruža nadu da postoje i oni koji aktivno rade na tome da se ne normalizuju suvremeni koncentracioni logori i podjele na ljude koji su manje ili više vrijedni, oni koji ne stavljaju ekonomski interes ispred interesa života ljudi.

 

Instalacija je prvi put postavljena na Međunarodnom festivalu Mittelfest 2018. godine.

 

Nakon otvorenja, instalaciju je moguće posjetiti 23. i 24. juna u periodu od 13  do 20 sati.

 

Instalaciju su realizovali Jasmila Žbanić režija i scenario te direktorica fotografije Christine A. Maier, kompozitor Ališer Sijarić, scenograf Gianluca Tomasella.

 

Muzičku izvedbu imat će violončelistica Belma Alić.

 

Postavku u Sarajevu realizuje Udruženje "Kontakt" u saradnji sa produkcijom Deblokada, Akademijom likovnih umjetnosti i Sonemus Fest-om uz podršku Rockefeller Brothers Fund-a, navodi se u saopćenju.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!