Ročište za određivanje pritvora Denisu Prciću

Tužilac: Nema dokaza da je Mehmedagić bio student; Odbrana: U kutijama su mogle biti salvete i stolnjaci za svadbu...

Hronika20.06.21, 16:17h

Tužilac: Nema dokaza da je Mehmedagić bio student; Odbrana: U kutijama su mogle biti salvete i stolnjaci za svadbu...
U registru se nalazi nekoliko istrgnutih listova, rukopis se razlikuje, a nove stranice su lijepljene ljepilom, a ne vezane , te je jasno kako je Melisa pokušavala imitirati rukopis prethodne uposlenice. U izmijenjenim upisima na rednom broju sedam se nalazi Mujakonvić Damir, a naknadnim intervencijama na njegovom mjestu se našao Osman Mehmedagić, naglasio je tužilac Čavka

 

U Sudu BiH održano je to ročište za prethodni postupak u predmetu Prcić i dr. na osnovu istrage Tužilaštva o krivotvorenoj diplomi direktora OSA-e Osmana Mehmedagića. Tužilaštvo BiH je zatražilo pritvor za direktora Američkog univerziteta i njegovog osnivača Denisa Prcića, bivšu uposlenicu Univerziteta Belkić Mujkanović Melisu i kumulativne mjere zabrane za njenog supruga Mujkanović Emira, piše N1.


Tokom izlaganja prijedloga za pritvor tužilac Oleg Čavka je istakao da postoje osnove sumnje u počinjenje nekoliko krivičnih djela. Prvenstveno: pomoć učiniocu, zloupotreba položaja, falsifikovanje službene isprave, falsifikovanje ili uništenje službenih knjiga.


“Policijski uviđaj 30. jula 2020 godine nije dozvoljen”, istakao je Čavka, dodao je da mu nije jasno kakav se to univerzitet nalazi na 46 kvadrata, sa svega 5 zaposlenih osoba.


“U pretresima nije pronađen nijedan dokaz da je Mehmedagić bio student”, kazao je u sudnici tužilac Oleg Čavka. Matična knjiga, knjiga izdatih diploma, dosje studenta, knjiga izlaznih diploma su ključni dokazi do kojih se pokušavalo tokom istrage doći.


“U registru se nalazi nekoliko istrgnutih listova, rukopis se razlikuje, a nove stranice su lijepljene ljepilom, a ne vezane , te je jasno kako je Melisa pokušavala imitirati rukopis prethodne uposlenice. U izmijenjenim upisima na rednom broju sedam se nalazi Mujakonvić Damir, a naknadnim intervencijama na njegovom mjestu se našao Osman Mehmedagić”, naglasio je tužilac Čavka.


Opasnost od bjekstva, utjecaj na dokumente i svjedoke i završetak krivičnog djela, dodatni su razlozi zbog kojih je pritvor zatražen za prvoosumnjičenog Prcića i drugoosumnjičenu Belkić Mujkanović.


Odbrana osumnjičenog Prcića je Sudu predala dva dokaza među kojima je zapisnik sa procesa koji se protiv Prcića vodi u Tuzli i presudu Okružnog suda u Banjaluci, koji je, podsjećamo, uvažio je žalbu na poništavanje diplome Osmanu Mehmedagiću Osmici, direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, te time potvrdio validnost Mehmedagićeve diplome.


Na ove dokaze tužilac je uložio prigovor iz razloga autentičnosti i zakonitosti.


Odbrana Prcića je više puta dovodila u pitanje nadležnost Suda zbog postupaka koji se još uvijek protiv Prcića vode na nižim sudskim instancama.


Advokat Miroljub Radomirović je istakao da tvrdnje Tužilaštva o eventualnom odlasku Prcića u SAD, čije državljanstvo također posjeduje, ne stoje, jer je, kako tvrdi odbrana, sve vrijeme bio dostupan organima gonjenja, te dodao kako su tu i privatni razlozi između, pa je navedeno da osumnjičeni Prcić u BiH ima četvero djece i trenutno emotivnu vezu sa jednom ženskom osobom.


Odbrana drugoosumnjičene Belkić Mujkanović je istakla da u prijedlogu Tužilaštva BiH nije priložen nalaz za vještačenje grafološke struke, a na što se Tužilaštvo poziva, zbog čega se, kako tvrdi odbrana, ne može smatrati relevantnim.


“Tužilaštvo prejudicira sadržaj kutija koje je iznijela moja klijentica, tu su se mogle nalaziti salvete i stolnjaci za njenu svadbu koja je uslijedila nedugo nakon toga”, izjavila je advokatica Ines Osmanović.


Vrijeme, mjesto, dodatna obrazloženja i nekonkretizacija argumenti su između ostalog odbrane zbog čega smatraju da je mjera pritvora neosnovana. Iz opreza predlažu mjere zabrane.


Odbrana trećeosumnjičenog je zatražila ukidanje mjera zabrana koje se odnose na putovanje jer isti radi za američku kompaniju kao IT stručnjak i povremeno zbog posla putu u SAD, pa bi izricanjem tih mjera bila ugrožena njegova egzistencija.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 53

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još