Imunizacija zaustavljena do sljedeće isporuke

Vakcine za revakcinaciju neće stići na vrijeme, Zetra zatvorena: 'Ne mora se primiti nakon tri sedmice, može i nakon...'

Hronika19.06.21, 15:53h

Vakcine za revakcinaciju neće stići na vrijeme, Zetra zatvorena: 'Ne mora se primiti nakon tri sedmice, može i nakon...'
Zavod za javno zdravstvo FBiH obavijestio je Spahića telefonskim putem da vakcine Pfizer koje su namijenjene za revakcinaciju građana koji su prvu dozu primili 1. juna, neće stići, jer im nisu dostavljene

 

Danas Zetra ne radi. Neće raditi ni sutra ni u ponedjeljak iz razloga jer nemamo vakcina za primarnu vakcinaciju naših sugrađana i sugrađanki. Imamo još nešto malo doza za onkološke pacijente, kazao je za N1 Ademir Spahić, koordinator za vakcinaciju u Kantonu Sarajevo.

 

Dodao je da ih je Zavod za javno zdravstvo FBiH obavijestio telefonskim putem da vakcine Pfizer koje su namijenjene za revakcinaciju građana koji su prvu dozu primili 1. juna, neće stići, jer im nisu dostavljene.

 

Iste se očekuju u srijedu, 23. juna, a distribucija prema kantonima ovisit će od dužine provjere od strane Agencije za lijekove BiH. Ukoliko serija bude ista, mogu se odmah distribuisati i bile bi raspoložive do kraja naredne sedmice. Ukoliko ne bude ista onda je potrebno sačekati da se uradi analiza od strane Agencije.

 

“Potrebno je naglasiti da revakcinacija Pfizer vakcinom ne mora biti na tri sedmice, nego i na šest sedmica. Nastojat ćemo čim zaprimimo vakcine da obavijestimo naše sugrađane i sugrađanke , kao i sve druge vakcine koje zaprimimo odmah ćemo pozivati na primarnu vakcinaciju”, naglasio je u izjavi za N1 Spahić.

 

Jučer su u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” aplicirane 643 doze vakcina i to u svrhu imunizacije onkoloških pacijenata, kao i revakcinacije građana. S obzirom na to da su time utrošene sve raspoložive vakcine, imunizacija u Zetri je zaustavljena do sljedeće isporuke vakcina.

 

Očekuje se da će proces vakcinacije i revakcinacije biti nastavljen u utorak naredne sedmice, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 36

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još