Ročište za određivanje pritvora za Alisu Mutap

Tužioci tvrde: Tražili su doktore koji će napisati 'amnezija', bila je svjesna, orijentisana, komunikativna...

Hronika18.06.21, 18:42h

Tužioci tvrde: Tražili su doktore koji će napisati 'amnezija', bila je svjesna, orijentisana, komunikativna...
- Kritične noći Mutap je primljena u KCUS, a doktorica koja ju je primila, a koja je svjedok u ovom predmetu, navela je da je ona bila svjesna, orijentisana i komunikativna te je otpuštena na kućno liječenje - pojasnio je tužilac Ćazim Hasanspahić

 

 

Pred Tatjanom Kosović sudijom za prethodni postupak Suda BiH danas je održano ročište za određivanje mjere pritvora Alisi Mutap Ramić, bivšoj djevojci ubijenog Dženana Memića koja je bila s njim kobne noći 8. februara 2016. kada je smrtno povrijeđen.


Uz nju danas je raspravljano i o pritvoru Mustafi Ožegoviću, recepcioneru hotela "Crystal" na Ilidži, te Nebojši Veljoviću i Nedžadu Hrvatu policajcima DKP BiH, javlja Avaz.


Inače, tokom istrage Mutap se pravdala da ima amneziju te da o Dženanovom povređivanju ne zna ništa, ali je mladićeva porodica tokom petogodišnje borbe za pravdu prikupila niz dokaza da ne govori istinu, a što je rezultiralo njenim hapšenjem.


Za Ožegović se sumnja da je učestvovao u brisanju snimaka s kamera videonadzora na hotelu, a na kojima su navodno bile zabilježene osobe koje su učestvovale u zataškavanja ovog mučnog slučaja.


Devet svjedoka zatražilo zaštitu


S druge strane policajci Veljoviću i Hrvat radili su na osiguranju objekata stranih ambasada te su kobne noći naišli na Alisu i povrijeđenog Dženana.


Oni su svojom kasnom reakcijom i netačnim informacijama doprinijeli da se istraga odvede u potpuno suprotnom smjeru.


Tužioci Ćazim Hasanspahić i Dubravko Čampara detaljno su obrazložili opće i posebne pritvorske razloge. Hasanspahić je naveo da se u ovom predmetu radi očito o fingiranju i podmetanja dokaza.


- Više svjedoka potvrdilo je da su snimci s kamera videonadzora hotela na Ilidži postojali. Policajci koji su dolazili da izuzmu snimke potvrdili su da je Ožegović kazao da postoje snimci. Ali dolazi do nestanka struje. Vještaci SIPA-e utvrdili su da nestanak struje nikako nije moglo utjecati na brisanje snimaka jer je ostali materijal prije 8.9.10. i 11. februara od prije i poslije događaja ostao na hard disku. Dakle potvrđeno je da je snimak namjerno izbrisan - kazao je Hasanspahić.


Također tužilac Hasanspahić je kazao da je Ožegović prema izjavi svjedoka imao umijeće da manipulira videonadzorom odnosno da je znao izbrisati snimke.


- Kritične noći Mutap je primljena u KCUS, a doktorica koja ju je primila a koja je svjedok u ovom predmetu navela je da je ona bila svjesna, orijentisana i komunikativna te je otpuštena na kućno liječenje. Doktor Hamza Žujo je vještačio njenu povredu za koju je rekao da je lakša te stoga ne postoji mogućnost amnezije jer nema potresa mozga - pojasnio je Hasanspahić.


S druge strane tužilac Čampara naveo je da je devet svjedoka zatražilo zaštitu.


Više detalja čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)