Nakon samita u Antaliji

Članovi Predsjedništva razgovarali sa Erdoganom o unapređenju saradnje - evo na čemu je bio poseban fokus

Front18.06.21, 08:30h

Članovi Predsjedništva razgovarali sa Erdoganom o unapređenju saradnje - evo na čemu je bio poseban fokus
U saopštenju se ističe da je na sastanku konstatovano da je ugovorno regulisanje odnosa između BiH i Republike Turske na izuzetno visokom nivou, čemu svjedoče i brojni potpisani sporazumi i projekti saradnje u oblasti infrastrukture, građevinskih projekata, saobraćaju i promociji stranih investicija

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik DŽaferović čestitali su predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu na uspješnoj organizaciji Samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi /SEECP/.

 

Predsjednik Turske izrazio je zadovoljstvo uspješnim ishodom Samita, koji će, kako je naglasio, imati pozitivan učinak na unapređenje saradnje između zemalja jugoistočne Evrope.

 

“U srdačnom razgovoru sagovornici su potvrdili dobre i prijateljske odnose između BiH i Republike Turske, koji predstavljaju dobru osnovu za razvoj i unapređenje odnosa na svim poljima. Posebna pažnja je posvećena jačanju ekonomske saradnje, gdje se očekuje značajno povećanje trgovinske razmjene, naročito nakon potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini između dvije zemlje”, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

 

U saopštenju se ističe da je na sastanku konstatovano da je ugovorno regulisanje odnosa između BiH i Republike Turske na izuzetno visokom nivou, čemu svjedoče i brojni potpisani sporazumi i projekti saradnje u oblasti infrastrukture, građevinskih projekata, saobraćaju i promociji stranih investicija.

 

“Poseban fokus je bio na ubrzanju aktivnosti na realizaciji projekta auto-puta Sarajevo-Beograd-Sarajevo, koji će doprinijeti značajnom unapređenju ekonomije BiH. Sagovornici su ponovili posvećenost i podršku intenziviranju bilateralnih odnosa i regionalne saradnje, kroz brojne projekte i inicijative, a na dobrobit i unapređenje standarda svih građana”, ističe se u saopštenju.

 

Na sastanku je bilo riječi i o trenutnoj situaciji kada je riječ o borbi protiv pandemije virusa korona, negativnim efektima na ekonomski, socijalni i zdravstveni aspekt života te imunizaciji stanovništva.

 

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su predsjedniku Turske na kontinuiranoj pomoći i donaciji 30.000 vakcina za BiH

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!