VIDEO/ ZVONO U CHARLAMI

Otvorena izložba Salke Zuke “Reljefi i slike”

Depo TV17.06.21, 22:00h

Otvorena izložba Salke Zuke “Reljefi i slike”
Izložba likovnog umjetnika Salke Zuke “Reljefi i slike” otvorena je u prostoru Čarlama galerije u sarajevskoj Skenderiji. Ovo je druga izložba koju Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti “Zvono” izlaže u galeriji Charlama umjesto u dosadašnjoj galeriji “Zvono”, zbog pandemije koronavirusa

 

Prvi put Salko Zuko izlagao je u galeriji “Zvono” kada je bio prva godina Likovne akademije u Sarajevu, a sada nakon gotovo četrdeset godina, opet izlaže u okrilju iste galerije, samo u drugom galerijskom prostoru. U tih 40 godina svoj umjetnički pogled na svijet utemeljio je i brusio u mahalama sarajevskog naselja Soukbunar. Mahala, taj nukleus naše poluurbane kulture življenja, krije fantastične, kosmičke priče, smatra promotor ove izložbe.


“To je uglavnom svijet mahale koja je sama po sebi zatvorena i u ovom vremenu anahrona, i nefunkcionalna ali je u jednom smislu jedini svijet koji mi imamo kao u nukleusu nekakvoga urbanoga društva i njegovih potreba koje se tiču i umjetnosti”, kaže o izložbi Ahmed Burić.

 

 

 

Kratko je svojoj postavci govorio i sam autor:

 

“Oni su hronika, svi ovi kalupi za cipele, ove daske, to ima priču svoju dok je živjelo kao upoterbni predmet. Zanimalo me i zanima me crtež, figura, slika. Naravno i portreti, jer portreti su neiscrpni, oni sami izlaze iz glave, niko nije to određen”.

 

(DEPO Portal/ak)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!