Senzacija na početku EP-a u Francuskoj i Španiji

Velika pobjeda bh. košarkašica na otvaranju Eurobasketa: Zmajice 'razbile' Belgiju!

Sport17.06.21, 17:04h

Velika pobjeda bh. košarkašica na otvaranju Eurobasketa: Zmajice 'razbile' Belgiju!
Izabranice selektora Gorana Loje priredile su iznenađenje na otvaranju EP-a i savladale favorita, ne samo u grupi nego i na cijelom prvenstvu

 

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedom je započela nastup na Evropskom prvenstvu u Francuskoj i Španiji.

 

Košarkašice BiH su u prvom meču C-grupe Eurobasketa danas su u Strasbourgu pobijedile selekciju Belgije sa 70:55 (19:11, 11:17, 21:19, 19:8).

 

Izabranice selektora Gorana Loje priredile su iznenađenje na otvaranju EP-a i savladale favorita, ne samo u grupi nego i na cijelom prvenstvu. Od početka utakmice reprezentacija BiH imala je vodstvo, u prvom poluvremenu i 12 poena. Odličnom igrom u odbrani košarkašice BiH potpuno su zaustavile Belgijanke i iz minute u minutu povećavale prednost, mada su promašile nekoliko otvorenih šuteva.

 

U drugoj polovini druge četvrtine došle je do pada u igri bh. tima. Veliki broj grešaka i izgubljenih lopti uslovili su da Belgija serijom 11:2 dođe na samo tri poena zaostatka. Do kraja poluvremena vodila se velika borba pod koševima, a košarkašice BiH uspjele su nekako da zadrže vodstvo pred zahuktalim Belgijankama.

 

Borba za svaku loptu nastavila se i u drugom poluvremenu. Trojkama Babić i Deure košarkašice BiH vraćale su prednost na šest poena, ali je na drugoj strani bila nezaustavljiva Meesseman koja je pogađala sa svih pozicija. Vidno umorna Jonquel Jones potpuno je zaustavljena u napadu, ali su se razigrale ostale bh. igračice, Gajić posebno u odbrani te Delić i Babić u napadu. Tako je Delić tri minute do kraja pogodila dvije trojke i Babić jednu za vodstvo od devet poena čime su praktično "prelomile" meč.

 

Do kraja susreta kvalitetnom odbranom bh. košarkašice osujetile su svaki pokušaj Belgijanki da se ponovo vrate u igru i ostvarile pobjedu u prvom nastupu na Eurobasketu nakon 22 godine.

 

Najefikasnije u reprezentaciji BiH bile su Nikolina Babić sa 23 poena, Jonquel Jones sa 13 poena i 17 skokova, Milica Deura sa 10 te Marica Gajić sa osam poena i 12 skokova.

 

Emma Meesseman predvodila je selekciju Belgije sa 24 poena i 13 skokova.

 

Naredni meč košarkašice BiH igraju u petak u 12 sati protiv selekcije Turske.

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još