Premijer RH na skupu u Antaliji

Plenković tražio Erdoganovu podršku za reformu Izbornog zakona BiH: 'Turska ima bliže odnose s Bošnjacima i SDA...'

Front17.06.21, 16:19h

Plenković tražio Erdoganovu podršku za reformu Izbornog zakona BiH: 'Turska ima bliže odnose s Bošnjacima i SDA...'
Naravno da Turska ima u političkom smislu bliže odnose s Bošnjacima u BiH, u konačnici i s političkom strankom SDA, pa je zato važno da mi, i Turska i Hrvatska, u dijalogu s nama bliskim i prijateljskim institucijama i strankama tražimo rješenje koje će omogućiti da se svi narodi i građani u BiH osjećaju zadovoljno, rekao je Plenković

 


Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković u četvrtak je na sastanku s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom zatražio podršku Turske u traženju poštivanja jednakopravnosti triju naroda i provođenju izborne reforme u Bosni i Hercegovini, javila je Hina,a  prenijeli regionalni mediji.

 

Plenković u turskoj Antaliji učestvuje na sastanku na vrhu Procesa saradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) i na marginama skupa sastao se s turskim predsjednikom.

 

“Jedna od tema bila je i Bosna i Hercegovina, pri čemu sam naglasio kako je Hrvatskoj posebno važno da su sva tri konstitutivna naroda u BiH jednakopravna, osobito Hrvati kao malobrojniji“, rekao je premijer nakon sastanka.

 

Prema pisanju Hine, lokalni Hrvati i službeni Zagreb tvrde da Hrvati trenutno nisu zastupljeni u kolektivnom predsjedništvu i drugim institucijama BiH jer je nominalno hrvatski predstavnik izabran glasovima bošnjačkog stanovništva.

 

“U procesu dogovora unutar političkih stranaka i institucija BiH važno nam je da se postigne konsenzus i o reformi izbornog zakonodavstva, pri čemu sam tražio potporu Turske“, izjavio je Plenković.

 

“Naravno da Turska ima u političkom smislu bliže odnose s Bošnjacima u BiH, u konačnici i s političkom strankom SDA, pa je zato važno da mi, i Turska i Hrvatska, u dijalogu s nama bliskim i prijateljskim institucijama i strankama tražimo rješenje koje će omogućiti da se svi narodi i građani u BiH osjećaju zadovoljno“, dodao je, referirajući se na najveću bošnjačku stranku u BiH.

 

Plenković je ocijenio kako su odnosi između Hrvatske i Turske izrazito kvalitetni i prijateljski i rekao da je na hrvatskom tržištu prisutan niz turskih kompanija te da s turske strane postoji “veliki interes“ da se da suradnja intenzivira.

 

“Hrvatska je otvorena za to i smatramo da je to izrazito korisno za nas“, naglasio je Plenković.

 

Turskom predsjedniku je na sastanku rekao i kako Hrvatska cijeni činjenicu da Turska prima ogroman broj izbjeglica, zbog čega se nije ponovilo aktiviranje zapadnobalkanske migrantske rute koja je “jedan od razloga neuobičajenog funkcioniranja šengenskog prostora“.

 

Za sporazum između Bruxellesa i Ankare, pod kojim Evropska unija finansijski pomaže Turskoj u zamjenu za zaustavljanje migranata, premijer je rekao da vjeruje “da će svi postignuti dogovori biti poštovani“ te da “neće biti daljnjih većih priljeva nezakonitih migranata“ prema Evropi.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još