'u principijelnom maniru'

Putin i Biden obavili konstruktivan razgovor, i ambasadori se vraćaju na posao

Front16.06.21, 19:35h

Putin i Biden obavili konstruktivan razgovor, i ambasadori se vraćaju na posao
Takođe je postignut dogovor i da se ambasadori Rusije i SAD vrate na svoje poslove

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je na konferenciji za novinare nakon samita sa svojim američkim kolegom Josepom Bidenom da su pregovori bili „dobri“ - piše NAP.

 

„Nije bilo nikakvog neprijateljstva tokom pregovora, naš susret je održan u „principijelnom maniru“. Po mnogim pitanjima naši stavovi se mimoilaze, međutim, ja smatram da je bila pokazana želja da se obje strane međusobno razumiju kako bi pronašli put da se stavovi približe. Razgovor je bio konstruktivan“, naglasio je.

 

Prema njegovim riječima postignut je dogovor da se pokrenu konsultacije po pitanju strateške stabilnosti na institucionalnom nivou.

 

Takođe je postignut dogovor i da se ambasadori Rusije i SAD vrate na svoje poslove.

 

Govoreći o Ukrajini, Putin je rekao da se tema ulaska Ukrajine u NATO sa Bidenom dotakao „ovlaž“, budući da o tome, kako je rekao, nema o čemu da se razgovara.

 

Kada je riječ o obavezama Rusije oko Ukrajine, Putin je rekao da je riječ samo o jednoj stvari, a to je realizacija Minskih sporazuma, sa čim je saglasan i Biden, i to u slučaju ako je Kijev na to spreman.

 

U osvrtu na vojne vježbe, Putin je rekao da Rusija sprovodi manevre na svojoj teritoriji, kao i SAD, međutim to ne radi na način da dovlači svoju vojnu tehniku do američkih granica.

 

Počinju pregovori o sajber sigurnosti

 

Putin je rekao da će SAD i Rusija pokrenuti konsultacije po pitanju sajber sigurnosti.

 

„Dogovorili smo da pokrenemo konsultacije na tu temu. Prema mom mišljenju, to je od presudne važnosti“, rekao je Putin.

 

Naveo je i da je pitanje sajber sigurnosti jednako važno za Rusiju koliko i za SAD.

 

O Arktiku detaljno razgovarali

 

Putin je rekao da je sa Bidenom detaljno razgovarao o Arktiku.

 

Kako je naveo, nema osnova za zabrinutost Amerike po pitanju militarizacije Arktika jer Rusija tamo isključivo obnavlja uništenu infrastrukturu.

 

(NAP, DEPO PORTAL/mr)

Takođe je rekao i da je duboko uvjeren u to da Rusija i Amerika mogu da sarađuju na Arktiku.

Dotakao se i pitanja prolaza brodova drugih država po unutrašnjim morima Arktika rekavši da davanje dozvole za tako nešto jeste suvereno pravo Rusije, ali da Moskva to pravo ne zloupotrebljava.Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!