komentarisao dejtonski sporazum

Milanović ponovo o BiH: Ne možete dobiti pažnju Merkel za odnose Komšić-Dodik

Front16.06.21, 16:21h

Milanović ponovo o BiH: Ne možete dobiti pažnju Merkel za odnose Komšić-Dodik
Rekao je i da iza ovoga stoji “cijeli niz zapadnoevropskih država na razini ispod visoke razine”

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović ponovo je danas komentarisao Bosnu i Hercegovinu te izjavio da je "nemoguće dobiti pažnju Angele Merkel za odnose Komšića i Dodika".

 

Milanović je ovoga puta komentarisao Dejtonski mirovni sporazum, a rekao je i da “u Njemačkoj od BiH žele napraviti utopiju”.

 

“To je mala zavjera što su nam pokušali prirediti. To se ne može riješiti na način da kažete ambasadoru tri puta da na nešto intervenira, tri puta ga odbiju, pregaze ga kao plitak potok i mi smo probali… Tu se ide praktički do kraja. Dakle, postoji plan za to da se Dejton zaguti, da ga se promijeni, da ga se supstituira s nečim na čemu ne radimo mi i zašto ne znamo. To je potpuno očito, inače bi pristali na naše skromne zahtjeve. U isto vrijeme se kažnjava Dodika, zbog toga što krši Dejton – to je dakle službeno obrazloženje, da bi se u isto vrijeme grčevito odvijalo samo spomenuti taj Dejtonski sporazum u završnoj deklaraciji Samita NATO-a koja se bavi Bosnom i Hercegovinom. Onda nemoj spominjati BiH, meni je OK“, komentarisao je Milanović.

 

Rekao je i da iza ovoga stoji “cijeli niz zapadnoevropskih država na razini ispod visoke razine”.

 

“Dakle, miševi pokušavaju kolo vodit’. Žikino kolo. Potpuno jasno. Svi mi koji radimo ovaj posao to znamo. Ne možete vi dobiti pažnju Angele Merkel za odnose Komšića i Dodika, to je nemoguće. Dapače, njezin stav je puno bliži našem stavu, ali postoji cijeli jedan spektar ljudi u berlinskom ministarstvu vanjskih poslova koji su eksperimentatori“, istakao je.

 

“Oni bi htjeli od BiH napraviti utopiju, to neka rade u Njemačkoj. Dok se ne ispjeskari onaj natpis na Bundestagu… Oni su isto nacionalna država, BiH je tronacionalna država, to je tako“, zaključio je Milanović.

 

(N1, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 46

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još