Nacionalni spomenik ili ne?

Centralna banka BiH: Zakoniti smo vlasnik kupljene parcele na lokalitetu Hastahana

Biznis Klub16.06.21, 14:05h

Centralna banka BiH: Zakoniti smo vlasnik kupljene parcele na lokalitetu Hastahana
Centralna banka Bosne i Hercegovine je obavezna riješiti adekvatan prostor za Glavnu jedinicu Sarajevo i dužna je istrajati u legitimnom ispunjavanju zadaće, navedeno je također

 

 

Centralna banka BiH nije zvanično primila mišljenje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika da idejni projekt Centralne banke BiH na lokalitetu Hastahana u Sarajevu nije u skladu s odredbama Odluke o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom BiH.

 

- Informacija o tome je objavljena na društvenim mrežama i u ovom momentu se ne možemo izjasniti o pravnim posljedicama na prava Centralne banke BiH kao zakonitog i savjesnog vlasnika parcele i sačekat ćemo konačnu odluku Općine Centar u smislu rješavanja zahtjeva Centralne banke BiH za izdavanje urbanističke saglasnosti - saopćila je ova finansijska institucija.

 

Centralna banka ističe također u saopćenju da je navedeno zemljište kupila u decembru 2019. godine u skladu s važećim propisima i dokumentima Općine Centar - Regulacionim planom Općine i Odlukom Općinskog vijeća.

 

- Savjesni smo i zakoniti vlasnik parcele, a kupoprodajnim ugovorom je jasno definisano da je zemljište kupljeno isključivo s ciljem izgradnje poslovnog objekta za potrebe Glavne jedinice Sarajevo. Još jednom podsjećamo da je parcela u vlasništvu Centralne banke BiH oduvijek bila betonirana površina korišćena za potrebe parkinga i da graniči s parkovskom površinom. Ostaje nejasno po kojim kriterijima se parking prostor, koji je važećim Regulacionim planom predviđen za građenje, može tretirati kao nacionalni spomenik - navodi također ova banka u saopćenju.

 

Ako iz bilo kojih razloga Općina Centar ne bude mogla izvršiti svoje ugovorne obaveze, banka će koristiti sve raspoložive pravne mehanizme za zaštitu svojih legitimnih interesa jer je dovedena u situaciju apsolutne pravne nesigurnosti te kao zakoniti vlasnik onemogućena da koristi nekretninu za namjenu zbog koje je nekretnina kupljena iako je sve ugovorne obaveze uredno i blagovremeno izvršila.

 

- Posebno naglašavamo i to da je Odluka o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom BiH, donesena krajem 2020. godine - skoro godinu dana nakon što je Centralna banka BiH izvršila kupovinu i stekla pravo vlasništva nad predmetnom parcelom, koja pri tome spomenutom Odlukom uopšte nije ni obuhvaćena - citat je iz saopćenja.

 

Centralna banka Bosne i Hercegovine je obavezna riješiti adekvatan prostor za Glavnu jedinicu Sarajevo i dužna je istrajati u legitimnom ispunjavanju zadaće, navedeno je također.

 

Prema daljnjim navodima, tu instituciju zabrinjava što se u ovom projektu ne prepoznaje njen interes kao jedne od najznačajnijih državnih institucija, a kršenja temeljnog prava na vlasništvo u post-festum mišljenjima i odlukama drugih institucija nisu dobra poruka.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!