Traže da se iznesu dokazi

Oglasili se iz Ureda premijera FBiH: Nikšić obmanjuje javnost! Činimo sve što je u našoj moći, ali...

Front15.06.21, 20:51h

Oglasili se iz Ureda premijera FBiH: Nikšić obmanjuje javnost! Činimo sve što je u našoj moći, ali...
Stvaranje atmosfere straha, uznemiravanje javnosti i urušavanje povjerenja građana u njihove institucije i Vladu FBiH, a čemu svjedočimo već duže, sigurno neće ubrzati postupak nabavke vakcina, osim što će pojedincima, možda, obezbjediti poneki politički poen

 

Razumijemo da pojedinci iz političkih stranaka kojima građani na izborima nisu dali povjerenje da mogu formirati vlast na federalnom nivou imaju potrebu da kritikuju Vladu Federacije i premijera. No, nemaju pravo da salvom neistina zatrpavaju javnost, pri tome vrijeđajući kompletnu Vladu FBiH da je nečasna, da je njihov rad diletantski i kriminaliziran, kao što je danas uradio zastupnik u državnom Parlamentu, Nermin Nikšić, pri tome potpuno zaboravljajući da Vladu FBiH uz SDA čine i SBB i HDZ i NiP i da su sve odluke Vlade o nabavci vakcina bile jednoglasne i transparentne, ističe se u saopćenju za javnost Ureda premijera FBiH.

 

Kako navode, svjesni velike odgovornosti kad je u pitanju zdravlje građana, Vlada Federacije BiH i njene institucije rade sve što je u njihovoj moći, ali "podsjećamo da vakcinaciju za građane nije uspjelo obezbjediti ni Vijeće ministara BiH, kao i da probleme sa vakcinacijom još uvijek imaju i evropske zemlje".

 

-I to je činjenica koja, nažalost, pokazuje kakva je situacija na svjetskom tržištu, o čemu se posljednjih dana raspravljalo i na sastancima G7 u Londonu odakle su poslate jasne poruke da su vakcine postale sredstvo politike. Upravo zbog takvog stanja na svjetskom tržištu, uz sva obećanja, čak i garancije koje smo dobijali u proteklom periodu i od proizvođača i od posrednika širom svijeta, nismo uspjeli još uvijek da nabavimo dovoljnu količinu vakcina, iako Vlada FBiH ima obezbjeđena sredstva i spremna je platiti prvi ugovor koji se ispoštuje. Očito je da je zastupnik Nikšić “dobro“ upoznat s nabavkom vakcina i ugovorom koji je ispregovarala Vlada KS, ali kako to da onda nije upućen da u cijenu koju je naveo, 9,95 dolara, nisu uopće uračunate cijene transporta (koliko letova će to zahtjevati na relaciji Moskva-Sarajevo i koji je krajnji rok isporuke), zatim cijene carina, poreza, špeditera i skladištenja pod posebnim uslovima, što značajno povećava iznos naveden u ugovoru prema kome Vlada KS plaća samo dva miliona KM, a Vlada FBiH sve ostalo. Također, iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH su insistirali na preciziranju rokova isporuke prve i druge doze vakcine kako bi građani na vrijeme bili i revakcinisani, a ne da budu eksperiment, saopćeno je iz premijerovog ureda. 

 

Pitaju da li zastupnik Nikšić, ipak, nije dovoljno informisan i zbunjuje javnost i stvara atmosferu nepovjerenja? Ili on odlično sve to zna i svjesno obmanjuje javnost i stvara atmosferu beznađa u BiH, odnosno Federaciji?

 

-Stvaranje atmosfere straha, uznemiravanje javnosti i urušavanje povjerenja građana u njihove institucije i Vladu FBiH, a čemu svjedočimo već duže, sigurno neće ubrzati postupak nabavke vakcina, osim što će pojedincima, možda, obezbjediti poneki politički poen. Pojedincima koji sebi za pravo daju i da optužuju i da presuđuju, uz nepoštivanje i neuvažavanje i izvršne i pravosudne vlasti u BiH. Današnji istup zastupnika Nikšića samo je još jedan pokušaj fabriciranja afera u koje pokušava uvući i premijera i Vladu FBiH, navodi se u saopćenju za javnost Ureda premijera FBiH. 


(FENA/dg)Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još