Hrvatska spremna za ljetnu sezonu

Ko to može platiti: Donosimo cijene apartmana na Jadranu... Nikad ne biste rekli da je ovaj grad tako skup!

Biznis Klub15.06.21, 12:28h

Ko to može platiti: Donosimo cijene apartmana na Jadranu... Nikad ne biste rekli da je ovaj grad tako skup!
Portal net.hr istražio je kako se kreću cijene privatnih iznajmljivača u sezoni koja je pred nama

 

 

Granice su otvorene, a na covid-karti Europe Hrvatska je sve "zelenija"- što znači da je pred nama još jedna turistička sezona, piše hrvatski portal Net.hr. Prvi veliki val turista je stigao proteklog tjedna, kada su i mnogi domaći gosti uz brojne strane iskoristili produženi vikend te se zaputili put hrvatske obale.  

 

Broj turista koji svoj godišnji odmor provode na Jadranu iz dana u dan samo će rasti, a shodno tome raste i potražnja za smještajem kojeg iznajmljivači naveliko nude. Uoči nove sezone, Net.hr je provjerio kako će se kretati cijene ovog ljeta što se tiče privatnih iznajmljivača.

 

Posljednjih godina postalo je jako praktično tražiti smještaj preko grupa na Facebooku, gdje neke od njih broje preko 100 tisuća članova. Te grupe zadnjih su dana jako aktivne, jer svi – ili nešto traže, ili nešto nude.  

 

Planirate li na godišnji odmor u junu, za 40 eura po danu nudi se smještaj u Crikvenici u apartmanu udaljenom dvije minute od plaže, a ista cijena najma je i u Novom Vinodolskom te u Puntu na otoku Krku. Riječ je o manjim apartmanima, koji mogu primiti do tri osobe.  

 

Cijene na nekim područjima idu i niže, pa se tako za 30-ak eura nudi smještaj u Rtini kod Zadra, u Gornjem Karinu te u Privlaci, dok ćete za pet eura više moći uživati u mjestu Barić Draga. U Vodicama se u junu nude apartmani koji mogu primiti pet osoba po cijeni od 50 eura, dok ćete u Trogiru za najam dvosobnog apartmana trebati izdvojiti 65 eura.  

 

Srednja Dalmacija mnogima je i dalje omiljena destinacija, pa nije niti čudno da puno ljudi traži smještaj upravo na tom području. A i cijene su prihvatljive, pa se primjerice u Ražancu kraj Zadra u špici sezone nude apartmani za 45 eura po danu.  

 

No, prilikom odabira smještaja imajte na umu da su iznajmljivači prave mudrice. Proučite li ponudu na malo bolje, primijetit ćete da cijena istih apartmana varira od posta od posta, pa smo tako naišli na identični oglas u slučaju jednog apartmana u Biogradu na moru, s razlikom u cijeni od 10 eura – a za isti vremenski period.  

 

Smještaj se nudi i preko raznih oglasnika, a dobra stvar u ovakvom pretraživanju je što se iznajmljivači uz cijene gotovo uvijek objavljuju i fotografije, pa točno znate što ste i gdje iznajmili.  

 

Preko oglasnika smo provjerili kakva je ponuda smještaja na našim otocima. Iako su takve destinacije nekada bile etiketirane kao skupe, cijene koje su navedene za ovu sezonu iznenađujuće su prihvatljive. Primjerice, na Korčuli možete iznajmiti apartman za četiri osobe po cijeni od 40 eura, a iste cijene kreću se i na Mljetu. Za potpuni mir i tišinu, zgodna je opcija najam manjih kuća, a takve se na otoku Hvaru mogu pronaći za 65 eura po danu.  

 

Jedna od destinacija koja već godinama slovi kao najskuplja u Hrvatskoj je Dubrovnik. Želite li ipak doživjeti njegove čari, a da pritom za godišnji odmor ne dižete kredit, tada smještaj potražite u okolnim mjestima. Na samo desetak kilometara od gosparskog grada, apartman za četiri osobe platit ćete između 45 i 55 eura po danu, što je i više nego prihvatljivo.  

 

I dok ćete na području dubrovačke rivijere proći relativno povoljno, na području splitske rivijere cijene su osjetno veće. Tamo se nude apartmani za dvije osobe po cijeni od 65 eura, što je, sagledamo li situaciju u kojoj se nalazimo i neke prosječne cijene apartmana, ipak možda malo i previše.  

 

Iako se svi nadaju da će sezona biti bolja nego prošla, iznajmljivači s kojima smo razgovarali na sezonu gledaju različito.  

 

Sugovornik koji iznajmljuje apartman u Novalji, kaže kako cijene nisu spuštali ni prošle ni ove godine. Za Novalju je prošla godina bila jako specifična - brojni festivali su otkazani, pa velik broj gostiju nije uopće dolazio. Što se tiče tekuće godine, nada se da će se situacija popraviti, a optimistični su iz iz Turističke zajednice Grada Novalje, čije projekcije pokazuju da bi mogli dosegnuti i do 70 posto turističkog prometa 2019. godine.

 

Druga sugovornica, koja iznajmljuje apartman u Brelima, a koji je smješten petnaestak minuta od mora, nije baš optimistična po pitanju ove sezone.

 

"Ćorak totalni za sada", kaže nam shodno onome što je do sada bukirano. Nada se, kaže, da će nešto gostiju uhvatiti preko "last minute" ponude.  

 

"Brela su inače jako skupa, no kako je naš apartman udaljen od mora nekih 15-ak minuta hoda, cijena je mala u odnosu na ostale iznajmljivače. U cijenu su nam uključene boravišne pristojbe kao i čišćenje apartmana, a gostima uvijek ostavimo i nešto domaćih delicija", kaže sugovornica.  

 

Iako situacija nije baš sjajna, nada se da će od sezone barem nešto izvući. "Vidit ćemo kako će biti. Kad bi uhvatili nešto preko last minute ponuda, bila bih zadovoljna", zaključuje ova iznajmljivačica.

 

Cijene, naravno, variraju od smještaja do smještaja. Za onaj bolji i luksuzniji, platit ćete više. No, sudeći po onome što smo vidjeli, neki prosječni smještaj kategoriziran s tri zvjezdice, može se pronaći u pristojnim i prihvatljivim okvirima. A ko zna, možda će, kako ljeto bude odmicalo, i cijene početi naglo padati. U ovim covid/post-covid vremenima, svašta je moguće, piše Net.hr.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 33

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još